Det är stora skillnader i länet

Ekonomi
PUBLICERAD:
Äntligen sommarlov! Men för barn som lever i familjer som har ont om pengar kan ledigheten vara en jobbig tid. Nya siffror visar att knappt 6 000 barn, 9,6 procent, i Örebro län växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

I Degerfors lever 213 barn, 12,3 procent av barnen, med någon förälder hos kronofogden och det är den näst högsta siffran i länet. Endast Ljusnarsberg ligger sämre till med 18,5 procent.

I Karlskoga lever 485 barn, 8,2 procent av barnen, med någon förälder hos kronofogden.

Men det är vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. Nya siffror visar att knappt 6 000 barn i Örebro län växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Det finns stora skillnader mellan länets kommuner. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Ljusnarsberg med 18,5 procent, tredje högst i landet, lägst andel har Lekeberg med 6,6 procent.

"Som förälder och vuxen är det viktigt att förklara att det aldrig är barnens ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till. Föräldrar är förebilder och hur vi agerar spelar roll. Det handlar inte om vad som rätt eller fel, utan bara om att vi vuxna behöver prata mera om pengar och konsumtion med våra barn. Att tidigt börja reflektera över pengars värde lägger en grund för en god privatekonomi genom hela livet", säger Tina Häggmark på kronofogden i ett pressmeddelande.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.