Min mamma är i himlen

Familj
PUBLICERAD:
Tänk att det fortfarande nästan inte går en enda dag utan att jag ägnar min mamma en tanke, trots att hon varit död i nästan 15 år.

Och i år skulle hon fyllt 94 år.

Hennes begravningsplats ligger inte långt ifrån mitt nuvarande hem, så jag besöker den många gånger i månaden. Vid födelsedagar och andra högtider sätter jag blommor och ljus på graven. Hon har här sällskap av min pappa, som var hennes man i över femtio år.

När jag föddes var min mamma inte helt ung, så jag var ett efterlängtat barn. Efter fyra år fick jag också en lillebror som var och är mig mycket kär.

Min mamma var hemma hos oss barn i många år, ända tills min lillebror började skolan. Det var en stor trygghet att hon var där hemma när man kom hem ifrån skolan och ropade i dörren, mamma mamma vet du vad jag har gjort idag? Man väntade spänt på att hon skulle svara.

Man fick sätta sig vid köksbordet och dricka varm choklad, på vintern, och god hemgjord saft på sommaren. Där satt vi en stund och pratade om vad som hänt i skolan och bland vänner. Hon berättade om sin dag också, det innehöll oftast många kökssysslor och annat arbete i hemmet. Mat skulle lagas, det skulle städas och på kvällar och nätter sydde hon alla mina kläder. En stor fördel var det att ha en mamma som kunde sy, min garderob blev full av fina nya kläder.

När min mamma började jobba igen efter att vi hade blivit lite äldre, så kände hon en slags frihet. Nu hade hon egna pengar att köpa sig kläder och annat för, samt att även kunna sticka till oss barn en slant då och då. Hon jobbade deltid och detta passade henne bra, då hann hon också med hemmets sysslor. Min mamma hade varit i arbetslivet innan vi föddes så hon visste vad det var. På sitt jobb trivdes hon toppen och var kvar där en bra bit efter sin pension. Nu skulle hon ta igen alla år som hon inte jobbat.

Min mamma fanns alltid där och uppmuntrade mig i allt jag gjorde. Fast ibland kunde vi också har lite hårda diskussioner. Speciellt i tonåren när man ville vara ute på kvällarna och träffa killar. Men när jag kom hem på natten hade hon alltid ställt in ett glas med mjölk och gjort en god smörgås, det smakade toppen.

Jag tänker på att jag har haft en sån tur att ha haft en så bra mamma som stöttat mig i hela livet, och jag önskar att alla barn och ungdomar får ha en lika bra mamma som jag har haft. Det behövdes både då och nu.

Man behöver ha en trygghet att komma hem till efter skola eller annan sysselsättning.

Tänkvärt tycker jag.

Anneli Lyckeborn

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.