Det gröna kostskiftet är äntligen här!

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Janerik Henriksson/TT
Klimatkris. Många är de tankar och känslor man kan känna inför detta klimatnödläge. Vad kan vi göra åt det? Vissa saker kännas abstrakta och omöjliga att ta sig an. Men för den som vill göra något på ett handgripligt sätt så är kosten ett bra ställe att börja på.

Att äta vegetabilisk kost är en av de viktigaste sakerna vi som privatpersoner kan göra för att bromsa klimatförändringarna. När jag under tidigt 90-tal började leva som vegan förfasade jag mig över att behöva leva på kikärtor och morotsbiffar. Ville man ha någonting utöver de vanliga råvarorna i grönsaksdisken fick man vackert sätta sig på bussen och åka till någon mystisk hälsokostbutik i utkanten av stan. Där trängdes vegokorvarna med tarokort och ayurvedakalendrar. Hade jag tur hittade jag ett paket tofu på ICA. I övrigt var det bara att gå hem och laga allting man ville ha från grunden. Man kan lugnt säga att utbudet av vegetabiliska livsmedel var sparsamt. Och då ska vi inte nämna de gångerna jag försökte äta ute! Otaliga är de gångar jag blivit serverad kyckling, fisk eller blivit erbjuden en meny utan fläsk i tron på att vegan är samma sak som att vara muslim (!). Idag finns det många fler alternativ. Stjärnkockar talar sig varma om svenska råvaror från växtriket och många varianter av köttsubstitut kommer ut på marknaden. Det gröna kostskiftet är äntligen här!

När jag började äta vegansk mat så var det ett etiskt beslut, jag ville inte att djur skulle dödas när jag lika gärna kunde äta från växtriket. När jag även kände mig både piggare och friskare började argumenten för att äta animalier ta slut. Idag väljer jag även bort animaliska produkter för att minska min klimatpåverkan.

Svenskarnas konsumtion av kött har minskat för andra året i rad. Och det är verkligen någonting som behövs. För trots att den har minskat så är den fortfarande hög i jämförelse med andra länder. Majoriteten av Sveriges befolkning äter fortfarande animaliska livsmedel och många nästan till varje måltid. Men ändå, hyllorna i våra affärer dignar av alternativ till kött så att välja klimatsmart har aldrig varit lättare. Att byta livsstil är svårt, det vet alla som försökt. Därför tror jag att det är viktigare att lägga fokuset på att hitta nya vegetariska alternativ man gillar och inte gå vilse i vad som ska uteslutas. Tänk så underbart det vore om animaliska råvaror slutade vara normen för vad ”normalkost” är och istället blev ett komplement till en i övrigt grön kost.

Mycket finns att vinna på att äta mer vegetarisk mat. Man brukar ju säga att goda saker sällan kommer ensamma. En grön kost lagad från grunden är bra för planeten, din hälsa såväl som för din plånbok. Till exempel så har föreningen Läkare För Framtiden, som arbetar med att sprida information om i vilken utsträckning våra kostval påverkar vår hälsa, helt gått över till att rekommendera en helvegetarisk kost.

Jag hoppas att den gröna trenden är här för att stanna, och att fler upptäcker fördelarna med grönare kost. För klimatet, planeten och hälsan.

Mimmi Fischer

Fotnot: Mimmi Fischer är sjuksköterska och är medlem i Degerfors mat och hantverk och i Degerfors klimatnätverk

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.