Återkallade körkort ökar i landet, minskar i länet

Trafik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Under första halvåret av 2019 har Transportstyrelsen återkallat 18 352 körkort. Det är en ökning med 3,2 procent jämfört med året innan. Men i Örebro län minskar det.

Körkort som återkallas på grund av rattfylleri ökar i landet med 13,8 procent, men variationerna mellan länen är stora.

I exempelvis Södermanlands län ökar antalet återkallelser med över 13 procent. Samtidigt minskar de i Örebro län med 6 procent.

“Men vi vet sedan tidigare att siffrorna varierar över tid mellan olika delar av landet, och det finns inget som indikerar att detta skulle vara annat än naturliga variationer,” säger Dinko Odobasic, enhetschef på Transportstyrelsen.

“Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken. Personer som kör påverkade utsätter både sig själv och andra för livsfara. Över 3000 återkallelser på ett halvår visar tyvärr att påverkade förare är en allt för vanlig företeelse på våra vägar,” säger Dinko Odobasic,

Örebro län har återkallade körkort minskat med 6 procent. Från 633 återkallade körkort 2018 till 592 körkort 2019. Siffran för återkallade körkort på grund av rattfylleri står still i jämförelse med förra året.

Även i Värmland minska återkallade körkort från 578 återkallade körkort 2018 till 550 körkort 2019. Däremot har återkallade körkort på grund av rattfylleri ökat från 101 körkort 2018 till 115 körkort 2019.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.