Vart är Karlskoga på väg?

Insändare
PUBLICERAD:
Ett föredrag av Fredrik Reinfeldt har fått insändarskribenten att fundera över hur det står till med Karlskoga.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Idag på fikarasten lyssnade jag med stigande intresse på en kollega som varit på konferens och återberättade ett intressant föredrag hen lyssnat på.

Föredragshållaren var ingen mindre än Fredrik Reinfeld, Sveriges före detta moderata statsminister. Han hade tydligen hållit ett mycket intressant föredrag på begreppet ”Strong men”. Enligt vår före detta statsminister har vi börjat en ny tideräkning, en ny era med Donald Trump som ”chefsideolog” En era som sägs ska pågå i 30 år och som Fredrik, enligt egen utsago, spontant vill ändra på.

Han såg en framväxt av värderingar som han trodde var försvunna sedan länge, starka män och deras syn på att de ska få göra vad de vill. Vita medelålders män som sätter sig själv i centrum och omger sig av en mindre krets jasägare, ofta släkt och vänner. En politisk elit som omgiven av en inre krets. Reinfeld påpekade att det inte bara handlade om USA:s president, det handlar även om Erdogan i Turkiet, Bolsonaro i Brasilien, Orbán i Ungern och Duterte i Filippinerna, listan var längre men det som fascinerade mig allra mest så här långt i berättelsen var likheten med de senaste veckornas politiska utveckling i Karlskoga.

Fredrik listade de tre punkter som är grunden i den auktoritära populism som dessa politiska ledare bedriver.

1. Folkets röst, att folket, i det här fallet kommunmedborgarna, är en enhet.

Jag citerar moderaterna i Karlskoga: ” Vår politik syftar till att bygga en kommun som tar tillvara på varje människas förmåga och ger dem möjlighet att växa.

2. Att makt ska gå fort.

Här i Karlskoga handlar det om 60 punkter på 200 dagar.

3. Att bli en muskulär kommun.

Vid moderaternas Sverigemöte använde både Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson Karlskoga som positiva exempel på effektiv kommunpolitik. (se punkt två).

Ju mer hen berättade vid fikabordet desto mer såg jag likheten med den senaste tidens händelseutveckling i Karlskoga. Jag är rädd för att det som är på väg att hända med Kultur- och föreningsförvaltningen och Karlskoga Näringsliv och Turism AB (vilket för övrigt är ett bolag som moderaterna själva varit med och drivit fram) bara är början.

Enligt Fredrik Reinfeldt, är det värsta som finns för dessa ”strong men”, förutom granskande journalister, demokratiskt beslutsfattande.

Jag travesterar på det populära TV-programmet På spåret; Vart är Karlskoga på väg?

Före detta moderat väljare

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.