• torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Samarbete är A och O

Insändare
PUBLICERAD:
“Det är visat att godkända skolresultat minskar risken för ungdomsbrottslighet“ skriver Margareta Karlsson och Lars Hultkrantz i dagens insändare.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Karlskoga har under en tid haft problem med ungdomar som i olika konstellationer stör, gör skadegörelse eller begår andra brott. Tidningen har nyligen uppmärksammat hur polisen och socialtjänsten arbetar med detta. Vi vill här redovisa vår syn på hur problemen ska mötas.

Det är mycket angeläget att unga som börjar begå brott snabbt får hjälp med att bryta ett destruktivt mönster. Oftast behöver även familjen stöd. Det är därför, som socialtjänsten betonade, viktigt att alla som känner oro för enskilda individer anmäler detta. Det är därför också viktigt att ungas brott anmäls och utreds även när det rör sig om mindre förseelser.

Föräldrar har ett mycket långtgående ansvar, det kan inte nog betonas.

Det är viktigt att slå vakt om samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis. Detta gäller även förebyggande arbete. Vi kommer att direkt efter sommaren ta ett gemensamt initiativ för att se över hur vårt samarbete kan förbättras ytterligare.

Det är visat att godkända skolresultat minskar risken för ungdomsbrottslighet. Det förbättringsarbete som pågår i våra skolor, med t ex successiv övergång till tvålärarsystem och språk- och läsförståelse ska ses även i detta ljus.

Föräldrars insatser för att stödja sina barn och ungdomars utveckling är mycket viktiga. Men föräldraskap är svårt och ibland särskilt svårt. I några kommuner i vårt län erbjuds alla föräldrar att delta i ett kort föräldrastödsprogram. Andra kommuner erbjuder särskilda program till föräldrar som vill lära sig hur man bättre klarar barn som har utagerande beteende. Vi har redan under våren påbörjat ett arbete för att se över våra möjligheter att erbjuda föräldrastöd i sådana former.

Fritidshemmen, de två fritidsgårdarna och lägerverksamheten i Knapped ger barn och ungdomar konstruktiv och kreativ sysselsättning. Men det finns anledning att se över om och hur verksamheterna kan förstärkas på olika sätt, särskilt med syfte att nå brett.

Vi kommer att se över möjligheten att till nästa år starta sommarskola. För de många elever som inte når godkända betyg i alla ämnen är sommarloven en resurs som kan utnyttjas bättre. Det gäller inte minst elever som kommit till Sverige under skolåren och som har en tuff uppgift att klara både nytt språk och skola. Idag händer det att elever kommer tillbaka till hösten med sämre språkkunskap under våren.

Lars Hultkrantz

ordförande i Barn- och utbildningsnämnden

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.