Dynamics sticker ut i stark Saab-rapport

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tid för Saabs vd Håkan Buskhe att visa upp resultatet. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT
Försvarskoncernen Saab redovisar en rörelsevinst på 630 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 458 miljoner kronor samma tid året före.

Försäljningen steg till 8 445 miljoner, från 7 953 miljoner kronor. Orderingången föll däremot, från 6 529 miljoner till 5 228 miljoner kronor.

I en prognos räknar ledningen med bättre lönsamhet, rörelsemarginal, i år jämfört med 2018.

"Efterfrågan på marknaden är fortsatt hög och under resterande del av året ser Saab betydande affärsmöjligheter", skriver vd Håkan Buskhe i rapporten.

Buskhe noterar att affärsområdet Dynamics, med huvudkontor i Karlskoga, såg en fortsatt stark efterfrågan med två större ramavtal tecknades för granatgeväret Carl-Gustaf och engångsvapensystemet AT4.

“Ökningen av försäljningsintäkterna är främst hänförlig till en högre nivå av leveranser inom affärsområdet Dynamics och högre aktivitetsnivå inom affärsområdet Industrial Products and Services”, skriver Buskhe i rapporten.

I Buskhes kommentarer till delårsrapporten noteras även att internationaliseringen av verksamheten fortsätter med beslutet att producera skolflygplanet T-X i USA, att ubåten HMS Gotland sjösatts efter halvtidsmodifiering samt att de första flygningarna har gjorts med ett tredje flygplan av den nya versionen Gripen E.

Under fredagen kom också besked om ett svensk-brittiskt samarbete om stridsflygsförmåga där bland andra Saab och brittiska BAE Systems ingår.