Hur tror vi?

Familj
PUBLICERAD:

Det sägs att vi svenskar är för blyga för att samtala om vår tro och om Gud. Det är kanske sant, men jag undrar vad det kan bero på.

Jag upplever att många faktiskt vill tala om tro och andlighet. Det svåra är kanske språket, hur vi samtalar. Många gånger kanske vi talar förbi varandra. Vi använder ord som den andre tolkar på ett helt annat sätt än vi själva menar.

Gud…. Vem är det, vad är det? Vad vi lägger i ordet har sannolikt att göra med vilken tanke vi har om Gud. Gudsbild säger vi ibland. Men vad är det? Kan vi porträttera Gud så att det blir en bild? En gammal man på ett moln i skyn, kung, allhärskare, fader. Men det finns även andra namn på Gud: Kärlek, hopp, sanning, innersta verklighet, glädje. Hur vi tänker har att göra med vad vi har erfarit.

Ärkebiskop em. KG Hammar skriver i en av sina böcker: ”Gud förkunnas inte in i en annan människas liv. Gud finns där redan! Tillsammans kan vi upptäcka det, glädjas åt det och hämta nytt liv ur den erfarenheten”.

Hur Gud är kan vi ana om vi ser på Jesus. Han som sade ”Jag är Vägen, Sanningen och Livet”. Att samtala om dessa tre är lite enklare än att begripa sig på Gud.

Om vi människor möts i att samtala om livet är det genast lättare. Jag tror att varje människa har Gud inom sig och runt sig. Att samtala om det är inte lätt. Men när vi delar varandras livsberättelse, och samtalar om hur det är att vara människa, då är Gud där hos oss, och i oss.

Karin Björzén

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.