• onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ekojordbruket har ökat kraftigt i Örebro län

Nyheter
PUBLICERAD:
Det KRAV-certifierade jordbruket står för den större delen av den ekologiskt brukade jorden.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Den ekologiskt odlade jordbruksmarken har ökat kraftigt i Örebro län de senaste tio åren – länet står för den tredje största ökningen i hela landet.

De ekologiskt odlade jordbruksmarkerna i Örebro län ökat med hela 82 procent, motsvarande 11 031 hektar jordbruksmark under tio år.

Det uppger miljömärkningen KRAV, som baserar sin statistik på siffror från Jordbruksverket, det är just KRAV-certifierade gårdarna som står för den större delen av den ekologiskt brukade jorden.

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef lantbruk vid KRAV, i ett pressmeddelande.

Över 20 procent

24 549 hektar av jordbruksmarken i Örebro län brukades i fjol ekologiskt, motsvarande 21,9 procent. För tio år sedan år 2009 var siffran 13 518 hektar, vilket innebär en stor ökning med 81,6 procent.

Nationellt sett har ekojordbruket ökat med 58,2 procent under samma tioårsperiod. Förra året brukades totalt 609 104 hektar av den svenska jordbruksmarken ekologiskt, motsvarande 20,2 procent. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

– Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk odling. Andra länder positionerar sig nu starkt när det gäller övergången till ekologisk produktion, bland annat Frankrike och Danmark. Sverige har tagit ett steg i rätt riktning, men en snabbare omställning kan stärka tillväxten i svenskt lantbruk och öka såväl export som inhemsk försäljning, fortsätter Jonas Carlberg.

I ekologiskt jordbruk tillåts inte användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mångfald. Nya siffror från Jordbruksverket visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre jämfört med konventionella odlingar.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.