Kulturens fröer

Familj
PUBLICERAD:
Marie Johansson Gadde ställer ut i Hallagården
Foto: Ellinor Isaksson
Ännu en enormt varm sommarvecka går till historien.

Det som skiljer denna sommar från den förra är att den inleddes med mer regn än förra året. Så ännu kan vi njuta av grönskan i vår vackra hembygd. Men vår blomstersäng på Bofors stationsområde vill fortfarande inte prunka som förr. Vi har sått ängsfröer och annat i den, men de vill inte ta sig, så vår skylt står kvar. ”Kulturens fröer har svårt att gro när klimatet är bistert”. Hur bistert vet vi inte ännu. Det visar sig i höst när utredningen om Kultur-och fritidsnämnden presenteras. För ni har väl inte glömt kommunstyrelseordförandens förslag om att lägga ner nämnden som politiskt hanterar alla frågor som handlar om kulturen, idrotten, och föreningarna i Karlskoga. Följden blir ju även att förvaltningen och dess kunskap och helhetssyn försvinner och det arbetet går in i andra befintliga kommunala förvaltningar. I helgen träffade jag en norsk kvinna som träffat kärleken här i länet. Hon jobbar med bild och form. Nu skall de ta beslutet om var de skall bo. Hon frågade mig om hur kulturlivet är i Karlskoga? Jag svarade att det har varit bra i alla år. Som bruksort finns ett stort kulturintresse hos kommuninnevånarna och det tar sig uttryck i ett rikt föreningsliv. Vi pratade om musiken, teatern, konsten…men jag sa att jag befarar att vi kommer att få se en nedmontering av detta inom en snar framtid. Ingen blir gladare än jag om det visar sig att jag har fel i detta! Jag är uppriktigt rädd att när den sådd som ännu gror i form av tex vår kommunala musikskola, samarbetet mellan kommunen och kulturföreningarna, idrottsföreningar och sociala föreningar mm, när den skördas, så kommer fröerna som skall trygga kommande skördar inte hamna i rätt jord. Men jag kan ju ha fel. Tony Ring säger ju att all kompetens för dessa frågor redan finns där han själv sitter ordförande, kommunstyrelsen. Snart skall alla barn och ungdomar i Karlskoga återvända till skolan. Snart är hösten här och många föreningsaktiva och ideellt arbetande karlskogabor träffar varandra igen efter en solig sommar. För att barnen och ungdomarna skall ha tillgång till ett fungerande fritidsliv behöver våra föreningar ett professionellt bemötande från kommunen. Vi lever i symbios med varandra. Som det ser ut idag så sköter många föreningar de lokaler som tillhandahålls. Varje år lägger Kultur-och föreningsnämndens folkvalda ner otroligt många timmar på samtal med alla föreningar. Vid dessa möten delas erfarenhet, diskuteras önskemål och krav. Vad åligger nämnden och kommunen, vad åligger föreningen? Till allt detta kan vi även räkna in alla professionella kulturskapare som bidrar till att Karlskoga är den kulturstad vi faktiskt är. Detta är således även en näringslivsfråga. Att satsa på Kulturen istället för att nedmontera den, DET vore att så fröer som kan gro. Att möjliggöra ett blomstrande kulturliv för gamla och unga. Just nu, i denna sommarvärme, känns det inte så bistert. Men i höst får vi se om kylan är här för att stanna.

Marie Johansson Gadde

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.