Ragnhild Niemi 100 år

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Barnbarnet Lena Ivarsson från Hällefors kramar om mormor Ragnhild Niemi.
Foto: Ellinor Isaksson
I lördags var det 100-årskalas på Nickkällan i Karlskoga.
Ragnhild Niemi firade dagen tillsammans med släkt och vänner.
– Oj oj oj är du kommunalråd, säger Ragnhild, när Tony Ring (M) sträcker fram en blomma och grattar.

Det blev en händelserik dag för hundraåringen Ragnhild som hade mycket att berätta både om sin barndom och när hon kom till Karlskoga 1931.

– Det här blir tredje hundraåringen som jag gratulerat på kort tid. Ingrid Karlsson, Karin Hultman och så Ragnhild idag, säger Tony Ring.

Många har grattat Ragnhild redan under lördagsförmiddagen. Ett hav av blommor står på ena långsidan i rummet och Ragnhild undrar lite om de är till henne.

12 syskon

Ragnhild sitter vid kortändan av bordet klädd i en blommig sommarklänning och har nylagt hår. Hennes hörsel är inte den bästa men minnet är det inget fel på.

– Kommer hon bara igång så har hon mycket att berätta. Tänk att minnas så mycket och vara hundra år, säger sjukhuspräst Olle Sjöberg, som då och då prickar in dagar i almanackan som han hälsar på Ragnhild.

– Vi var 12 syskon och idag är det bara jag som är kvar. Min mamma gick bort när jag var 8 år och då placerades vi ut i andra familjer för min pappa kunde inte ta hand om oss alla, berättar Ragnhild.

Ragnhild har minnet i behåll och räknar upp namnen på alla sina syskon som ett rinnande vatten.

Ragnhild är född Skogheim i Norge. som ung flicka gifte hon sig med Enock. Andre mannen hette Olle Niemi och med honom kom barnen Sven-Olov, Klas-Göran och Ulla-Britt.

– Sven-Olov omkom tragiskt i en olycka, berättar Klas-Göran Fröberg.

Ulla-Britt heter Emanuelsson i efternamn.

Zorro

– Neeej, en kan inte klaga. Här på Nickkällan har jag och katten Zorro, 10 år, det bra i min trea. Zorro är så fin och blank, och goooo. Han kommer fram och stryker mig lite på kinden när jag vilar mig. Jag har skött om djur i hela mitt liv. Här har jag bott i 11 år, säger Ragnhild.

Ragnhild berättar om rutinerna på Nickkällan och att hon får besök flera gånger i veckan. Onsdagar kommer Maria Tezel från Kontaktservice.

– Det är fyra år nu som jag hälsat på Ragnhild. Vi fikar och går ut och tar promenader, berättar Maria Tezel.

Dagvård är det två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar.

– Då har vi gymnastik, säger Ragnhild och ler med hela ansiktet.

“Gjort allt”

Ragnhild berättar om tider som inte var de bästa. Hon har varit både hushållerska hos familjer, städerska, skött djur och mjölkat kor, klippt får och varit i skogen bland timmerstockarna.

– Jag har städat både på Folkets hus, Epa, Bofors och Stadshotellet i Karlskoga, säger Ragnhild och lägger till att det inte går att berätta allt som hon gjort.

– När jag kom till Sverige så började jag som hushållerska hos ingenjör´n på Tvärgatan.

Det dyker upp flera överraskningar under lördagsförmiddagen på Nickkällan. Från Hällefors kommer barnbarnet Lena Ivarsson med sonen Christian Ivarsson som blir barnbarnsbarn till Ragnhild.

– Vi är fem generationer men inte här idag, berättar dottern Ulla-Britt Emanuelsson.

Ragnhild dricker sitt kaffe och smaskar i sig av smörgåstårtbiten mellan varven som hon berättar om sina hundra år i livet.

Tittar du på tv?

–Visst, det är Lotta i Göteborg, Engberg, och det är Skansenprogrammet och så Krister Sjögren förstås, oj oj oj. Jag tycker mycket om att titta på tv när de lagar mat också.

Överraskningen

Alla runt bordet väntar på dagens överraskning och det dröjer inte länge förrän det kommer en man på motorcykel utanför Nickkällan.

– Jag heter Tormod Skogheim och Ragnhild är min faster, säger han och berättar att han övernattat i Kristinehamn men kommer annars från Flisa i östra Norge.

Tidningen hann inte med att se hur överraskad Ragnhild blev av det besöket.

Kommunalrådet Tony Ring (M) var bland de första att gratulera 100-åringen Ragnhild Niemi på Nickkällan.
Foto: Ellinor Isaksson
Ragnhild Niemi 100 år tillsammans med delar av släkten: från vänster: barnbarnsbarnet Christian Ivarsson, dottern Ulla-Britt Emanuelsson, sonen Klas-Göran Fröberg och barnbarnet Lena Ivarsson.
Foto: Ellinor Isaksson
Tormod Skogheim, från Flisa i Norge, blev överraskningen denna dag för 100-åringen Ragnhild Niemi på Nickkällan
Foto: Ellinor Isaksson

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.