Degerfors klimatnätverk

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jag är så glad att Degerfors klimatnätverk finns och att jag får vara en del av det.

Jag vet inte om det finns något värre än att själv tänka mycket på något och tycka att det är viktigt men att vara helt ensam om det. Att vara helt i ofas med alla runt omkring sig. Tänk de som slutade flyga av klimatskäl för tjugo år sedan, de måste känt sig bra ensamma. Eller så hade de en hemlig global klubb där de stöttade varandra. Och tänk på Galileo Galilei som visste att jorden cirklade runt solen medans de flesta andra omkring honom vara övertygade om att jorden var universums medelpunkt. Det har sagts många gånger förut, men det är hisnande vilket mod Galilei hade. Kanske var han med i en klubb där de stöttade varandra. För ingen människa är en ö.

Ensam är det svårt för mig att samla kraft, att våga lita på mig själv. Jag är så imponerad av Greta Thunberg som helt på egen hand satte sig framför riksdagshuset i Stockholm för att skolstrejka utan att veta om hon skulle få något stöd. Hon frågade flera andra men ingen annan ville göra det med henne och hennes familj tyckte att det var en dålig idé. Hon gjorde det ändå. Det ger mig kraft. Greta Thunberg har själv sagt att hon hade stor hjälp av att hon har Asperger, att hon genom den inte är lika upptagen av vad andra tänker och tycker som hon ser att vi andra verkar vara. Hon har skolstrejkat varje fredag i 50 veckor nu. Allt för att svensk politik ska bli i linje med Parisavtalet så att jordens globala medeltemperatur inte ska stiga med mer än max 1,5 grader. Egentligen är jag övertygad om att vi allihopa vill att Parisavtalet ska uppfyllas när vi tänker på konsekvenserna. Alla har bara inte förstått det än. Det är så mycket annat vi är upptagna med att göra och tänka på.

Jag är så glad att Greta Thunberg finns och att hon inspirerar så många över hela jorden. Jag är inte som hon. Jag behöver göra tillsammans, jag behöver andra som tycker som jag för att våga. Jag tror att de flesta av oss är mer som jag. Vi behöver stöd och uppbackning av varandra för att våga tänka utanför ramen. Vi är beroende av varandras välvilja, kärlek, uppskattning och inkludering. Jag är också rädd för motsatserna, för hat, våld och även för milt ogillande. Jag är rädd för att inte få vara med. Kanske rädd för att inte överleva.

Jag vill gärna att vi och alla andra arter med oss ska ha en lovande underbar framtid och jag är beredd att göra stora förändringar i mitt liv för att det ska ske. Men jag kommer inte göra de förändringarna själv, så stark är jag inte, jag är ingen ö. Lite i taget och tillsammans med er andra så går det. Kanske går det för långsamt… jag vet inte, men jag tror att stora förändringar kan ske snart, vi börjar med små och sen så får vi se. Tack för att ni i Degerfors klimatnätverk finns.

PS. Alla är välkomna att vara med i Degerfors klimatnätverk. Det är bara att höra av sig till mig. Ni hittar mig på Eniro.

Johanna Ghattas. Bor i Goda Händer ekoby.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.