Bete ger näringsrikare växter

Nyheter
PUBLICERAD:
Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT
Energi- och proteininnehållet i växter är högre om markerna betas av djur året om än om de klipps en gång i månaden.
Det framgår i en ny studie från forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Studien visar också energi- och proteininnehållet från de betade områdena ökar med åren medan det är oförändrat där man bara klipper vegetationen, skriver Universitetet i ett pressmeddelande.

Det ökade energi- och proteininnehållet på den betade marken kan bero på en snabbare föryngring men också på en ökad variation av växter som gynnas av betet.

Det i sin tur kan möjliggöra för en större variation av andra arter, till exempel olika insekter. Att det finns fler fjärilar och humlor på de betade ytorna har samma forskargrupp visat tidigare i en annan studie.

Att energi- och proteininnehållet ökar gynnar också betesdjuren, eftersom de då kan maximera sitt energi- och proteinintag. Det ökade energi- och proteininnehållet gynnar förmodligen även vilda växtätare, till exempel harar.

Studien ger ytterligare stöd för att betesmarker är viktiga för den biologiska mångfalden.

I undersökningen studerades tre gräs- och skogsområden, hagar om vardera cirka tio hektar, där fyra gotlandsruss betade året runt i två och ett halvt år. I varje hage fanns det tre inhägnader som hästarna inte kom åt att beta på men som forskarna i stället klippte en gång i månaden.

Sedan jämförde man energi- och proteininnehållet i prover tagna från de marker som hästarna kom åt att beta på med de prover som klipptes.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.