Därför gillar jag division 4 bäst

Fotboll
PUBLICERAD:
Tomas Nilsson
Foto: Roger Gleisner
Premiär i Premier League. Med några av världens bästa lag. Med fantastisk inramning. Och med spelare av absolut toppklass. Men det är inte där mitt fokus i helgen kommer att vara. Det är inte heller där mitt huvudsakliga fotbollsintresse finns längre.

Det är i stället i division 4 jag ser det största underhållningsvärdet.

Längre ner känns det, i de flesta fallen, för mycket som motion och för lite som tävling för att jag riktigt ska bli såld. En fin sommarkväll på Åvallen eller Alkvetterns IP eller Parkvallen, för att ta några exempel, slår annars mycket.

Och ju högre upp vi kommer inom svensk klubblagsfotboll på herrsidan blir det mer och mer taktik som blir avgörande. Det fascinerar mig mycket men på ett annat plan. Dessutom för mycket pengar som styr på elitnivå. I division 4 utgår jag ifrån att det handlar om ytterst låg timersättning eller ingen annan alls till spelarna.

Blandningen är det jag gillar mest i division 4. En del spelare är alldeles för bra för den här nivån men håller av olika anledningar ändå till här. De betyder mycket. Det finns även spelare som mest får vara med för att lagen ska få ihop full trupp. De betyder också mycket. På sitt sätt. Däremellan är de flesta just division 4-spelare, inte tillräckligt bra för att spela högre upp men lite för bra för att vara längre ner. Division 4, högsta distriktsserien, är deras nivå.

Det brukar alltid finnas något eller några lag med en spelidé som spelarna har taktiskt kunnande, teknisk skicklighet samt vilja, disciplin och ork att genomföra. De vinner eller är åtminstone med i toppen. Krånglar de sig upp utan dessa kvaliteter brukar de som regel åka ur omgående.

Vissa försöker ha ett inarbetat spelsystem, eller ett spelsystem som tränaren åtminstone gått igenom muntligt, men det faller ändå av olika skäl varför det blir en enda röra av det mesta.

En del lag har spelare som tycker att det är kul med fotboll men inte nämnvärt bryr sig om att rätta in sig i kollektivets struktur utan dribblar som siste man eller försöker sig på ett eget genombrott när en eller flera lagkompisar har öppet läge.

Och några andra lag kan inte ha någon annan taktik än att vilja mer än motståndarna, på så sätt försöka skrapa ihop poäng.

På Strömtorps IP i kväll får vi se två lag där det som vill mest har störst chans att vinna. Kamp, kamp och åter kamp avgör. Strömtorp, räknar jag med, håller huvudsakligen i spelet. Bråten har sin största chans på fasta situationer.

Mitt tips: 1–0 till SIK.

På Nobelstadion, i seriefinalen på lördag, får vi se två lag med på olika sätt skickliga division 4-spelare, två lag som sannolikt kommer att ha olika medel för att nå segern. KB, med en klockren defensiv under våren, äger förmodligen bollen mer, kommer se ut som det betydligt bättre fotbollslaget, men är uddlöst framåt varför det behövs flera riktigt bra chanser för att göra mål. Torsby gör många mål, släpper in betydligt fler än KB. Räknar med ett Torsby som låter ha KB bollen, eller om det beror på att KB är så bollskickligt, och sedan slå om snabbt med ett rakt och kraftfullt spel. Det ska bli mycket intressant att se vilken modell som är mest framgångsrik. Och vilket lag som har spelare som utför det de ska på bästa sätt.

Mitt tips: 1–0 till KB.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.