Det hänger inte på prylarna

Familj
PUBLICERAD:

Sommaren är semesterresornas tid framför andra och svenskarna är ett resande folk. Vi åker bort för att koppla av eller koppla på, se intressanta platser, möta nya människor och miljöer, äta och dricka gott – må gott helt enkelt. Många reser långt för det stora äventyret. Själv tycker jag att äventyret väntar runt hörnet, även om jag reser inom Sverige. Att bara komma bort och vakna någon annanstans är avkoppling - det blir vad man gör det till. Visst görs det många utlandsresor, men resorna inom Sverige är faktiskt två och en halv gånger fler. Den som varit på resa har alltid något att berätta. Ibland kan det bli oförglömliga minnen, som vi återvänder till.

Längtan att röra på sig har vi nog i generna. Det är inte mer än cirka tiotusen år sedan vi blev bofasta. Då började vi bygga hus, bruka jorden och hålla boskap. Dessförinnan flyttade vi runt, följde de hjordar som vi behövde jaga för att få kött. Vi var jägare och samlare och ägde bara det vi kunde bära med oss. Vilken frihet att ha så få ägodelar, tänker jag.

Att resa med lätt packning är nödvändigt, om man ska ut och vandra. Pilgrimsvandringar blir mer och mer populära. Jag känner flera som vandrat till Santiago de Compostela i Spanien. Det är säkert en upplevelse utöver det vanliga. Men här hemma rustas också de gamla lederna upp igen. Det senaste är att S:t Olavsleden mellan Sundsvall och Trondheim ska restaureras. Det är världens nordligaste pilgrimsled. Den ska ge människor en möjlighet till både yttre och inre vandring. Man tänker så bra när man går. ”Den längsta resan är resan inåt” skev Dag Hammarskiöld. Och kanske den mest spännande och utmanande!

Det är väl känt att tacksamhet är bra för hälsan. På Cornell University i USA har det forskats i hur människor upplever skillnaden mellan att spendera pengar på resor och upplevelser och att köpa prylar. Aftonbladet återger forskaren Thomas Gilovichs rapport. Undersökningen visade en avsevärd skillnad i beskrivningen av vilka känslor som fanns efter en resa jämfört med ett inköp. Efter en resa uttryckte många en känsla av tacksamhet och ren lycka. Hade man däremot köpt en ny soffa eller kläder, så lät det annorlunda. Soffan var cool helt enkelt, men inte mer.

Vi visste det redan! Vi blir inte lyckligare av prylar, men däremot av att kunna känna tacksamhet.

Anita Bohl

Brödtext här...

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.