Förväntningar på bostadspriserna bromsar in

Nyheter
PUBLICERAD:
Sommaren har bidragit till lite inbromsad optimism vad gäller bostadspriserna i landet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
SEB:s Boprisindikator vänder svagt nedåt efter att ha stigit fyra månader i rad.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser, och andelen som tror på fallande. Indikatorn ligger i augusti månad på 38, vilket är en nedgång med två enheter jämfört med i juli.

På regional nivå står sig tidigare mönster med Skåne i topp med sina 52 och Stockholm i botten på 29. Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år stiger marginellt och ligger nu på 0,08 procent. Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har minskat från förra månaden och ligger nu på fyra procent.

Andelen som tror på stigande och oförändrade priser ligger kvar på samma nivå som förra månaden, 56 procent respektive 20 procent. Av de tillfrågade hushållen svarar 18 procent att de tror på minskade priser det kommande året - en ökning med två enheter från föregående månad.

– Prisförväntningarna tar ett litet steg bakåt efter en kraftig uppgång hittills under året. Trendbrottet sammanfaller dock med sommaren som alltid innebär stiltje på bostadsmarknaden. Det blir intressant att se utvecklingen i september när visningarna kommit igång och bostadsköparna vaknat till liv igen, säger SEB:s privatekonom, Jens Magnusson.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.