Hög militär står åtalad

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Ett hemligt militärt nätverk som tagit uppgifter om 51 försvarsanläggningar i Sverige har avslöjats. En man i 40-årsåldern från Göteborg åtalades under måndagen för grovt obehörig befattning med hemlig uppgift. Nätverket har kopplingar till Örebro.

Åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål och Säpo utreder ett hemligt nätverk, där en örebroare är inblandad, som misstänks ha kartlagt militära mål.

Enligt Aftonbladet är den åtalade en hög marinofficer.

Enligt åtalet ska den misstänkte mannen under perioden 2013 till 2017 obehörigt ha haft hemlig information om 51 försvarsanläggningar och två försvarsverk.

En kamera

I bevismaterialet finns en kamera som mannen används för att dokumentera försvarsanläggningar.

I åtalet står det att gärningen är att bedöma som grov eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar.

I nätverket finns även en person från Örebro. I februari i år greps och han, misstänkt för att vara inblandad i brott som kan hota rikets säkerhet.

Stort nätverk

Gripandet var en del i en hemlig utredning som Säpo genomfört sedan 2017. Ett tiotal personer, bosatta i Malmö, Stockholm, Göteborg, Alingsås och Örebro, ska enligt Säpo ha kartlagt militära installationer. Personerna ska vara både civila och verksamma inom Försvarsmakten.

Det är oklart vad Örebroaren är misstänkt för och han släpptes på fri fot efter två veckor. Men han är fortfarande intressant för utredningen.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.