Till minne av Birgit Meurell

Familj
PUBLICERAD:
Birgit Meurell har avlidit. I januari 2020 skulle hon ha fyllt 100 år.
Foto: Privat
Birgit Meurell, född Molin, Kristinehamn, har avlidit i en ålder av 99 år.

Birgit var född och uppvuxen i Erikslund, nära Varnan och Bröderna Larssons båtvarv, där hennes pappa Paul Molin arbetade. Mamma Hanna, född Svensson, från Rönneberg, var finsömmerska som ofta var städslad på olika herrgårdar i Värmland för att sy upp garderober till familjerna.

Birgit drömde som ung om att bli barnsköterska. Men som så ofta förr fanns inte pengar till flickors utbildning. Men barn och deras omsorg blev ändå hennes livs tema.

Hennes engagemang för barn föddes säkert tidigt. Som barn vistades hon långa tider på Vanföranstalten i Göteborg för sin onda höft. Birgits längtan till hemmet, föräldrarna och brodern Pelle i Kristinehamn gav henne en särskild känsla för barns behov av människor som ser barnet.

Under krigsåren arbetade Birgit som barnskötare på sanatoriet Tjärnan utanför Säter. Hon var anställd av Stockholms stad och tog hand om finska krigsbarn, svårt undernärda och med diagnosen tuberkulos. Flera av de barnen höll sedan kontakt med henne genom livet.

I Dalarna mötte hon Bertil och de gifte sig 1946. 1948 fick de lägenhet i Karlskoga där Bertil började arbeta på Bofors. Under Karlskogatiden föddes fyra barn, Sven, Birgitta, Christina och Ingrid. 1957 flyttade familjen till Karlstad och där föddes nummer fem, Maria.

Trots den stora barnaskaran hann Birgit engagera sig i scoutrörelsen i både Karlskoga och Karlstad och hade tillsammans med maken Bertil styrelseuppdrag i kårerna. 1963 gick flytten åter till Karlskoga.

Dörren hos Birgit och Bertil stod öppen även för andra barn som behövde stöd på olika sätt. Som fritidsledare i sömnad och matlagning för tonåringar gjorde hon en stor insats.

I flera decennier hade Birgit ansvar för försäljning av Unicefs julkort, till förmån för barn i hela världen. Hon satt många år och sålde kort i Karlskoga centrum och hade många medhjälpare bland sina vänner. I Husmodersföreningen, som också drev projekt för att hjälpa barn, var Birgit medlem i drygt 30 år. På Röda korset tillverkade hon babypaket. Att handarbeta, helst i sociala sammanhang, älskade hon. Broderi, korgmålning, klädsömnad, matlagning var sådant Birgit höll på med. I Husmodersföreningen höll hon lampskärmskurser.

2010 dog maken Bertil och Birgit blev ensam i lägenheten i Karlskoga. Tre år senare flyttade Birgit till Sannagården i Kristinehamn, inte långt från hennes barndomshem Erikslund. Under de sex åren hon bodde där fick Birgit många besök av familj och vänner.

Närmast anhöriga är döttrarna Christina Bergman, Birgitta Alenius, Ingrid Meurell Långström och Maria Nygren med familjer.

Birgitta Alenius

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.