Vice vd tar över i Saab-koncernen

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Håkan Buskhe kommer i oktober att ersättas som vd för Saab av vice vd Micael Johansson. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
(Uppdaterad) Försvarskoncernen Saab plockar sin nya vd internt. Micael Johansson efterträder Håkan Buskhe, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Knappt en månad efter beskedet att Buskhe lämnar sin vd-stol har nu hans ersättare presenterats. Saab letade heller inte speciellt långt bort då Micael Johansson sedan januari 2017 är vice vd för bolaget.

Han har en lång karriär bakom sig i Saab efter att ha börjat redan 1985 och haft ett flertal chefspositioner, bland annat för affärsområdet "surveillance".

Lång erfarenhet

"Micael Johansson har både ett tekniskt kunnande och en lång erfarenhet av Saab, branschen och marknaden. I ett läge där Saab har flera stora pågående utvecklingsprogram och viktiga internationella samarbeten värdesätter styrelsen detta högt. Det skapar kontinuitet i viktiga relationer med kunder och andra företag", säger styrelsens ordförande Marcus Wallenberg enligt ett pressmeddelande.

Under Håkan Buskhes ledning har bolagets aktie haft en mycket positiv utveckling i linje med många andra försvarsaktier i takt med att en upprustning skett globalt sett. Bland stora affärer märks försäljningen av Gripen-flygplan till Brasilien liksom förra årets upphandling från det amerikanska flygvapnet av Saab och Boeings skolflygplan, en affär som bedöms vara värd omkring 25 miljarder kronor för Saabs del.

Aktien har backat

På senare tid har dock Saab tvingats genomgå effektiviseringar och i slutet av förra året kom också beskedet om en nyemission i företaget där bolaget tillfördes sex miljarder kronor.

I år har heller inte aktien haft samma positiva utveckling och har gått ned drygt nio procent samtidigt som OMXS-index stigit nästan 16 procent.

I den delårsrapport som presenterades i juli sattes också frågetecken för kassaflöde och skulduppbyggnad inom bolaget.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.