Blandad konst i Smältarbyggningen

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Lina Sandell och Jonathan Östman ställer ut konst i Smältarbyggningen.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Lina Sandell och Jonathan Östman ställer ut konst i Smältarbyggningen i Degerfors. Det är allt från målningar, digitala målningar gjorda med ritplatta, foto och skulpturer.
– Vi gör väldigt olika grejer, säger Lina Sandell.

Lina Sandell och Jonathan Österman hade länge målat på olika håll men när de träffade varandra på Folkhögskolan där de studerade bild och form, började de samarbeta.

– Vi var ett gäng på fyra personer som hängde och stöttade varandra i våra arbeten. Är man osäker på någonting då går man till de andra i gänget för att få lite feedback, säger Lina Sandell.

Ibland ställer de också ut verken tillsammans.

– Varje gång som någon ska ha en utställning nu brukar vi fråga varandra om någon vill vara med. Denna gång blev det jag och Jonathan.

På torsdagen hade de hängning av deras konst i Smältarbyggningen inför vernissage på söndag.

– Jag har haft min konst på Smältarbyggningen när det var samlade konstnärer, men denna gång blir första gången vi ställer ut själva. Det ska bli spännande.

Teknik

Lina använder Akrylolja och akvarell när hon målar. Hennes konst innebär även foto och digital form som hon gör med en ritplatta.

– För några år sedan när jag bodde i lägenhet hade jag inte plats för färg och kladd. Då började jag måla med ritplattan. När man väl kommer in i det går det att göra väldigt mycket grejer, förklarar hon.

Lina fokuserar på natur och mystik i sin konst. Jonathan har en helt annan stil.

– Vi gör väldigt olika grejer, säger Lina.

Jonathan gör "inåtriktade grejer", menar hon. Han använder mer mörkare färger för att förmedla känslor. Han experimenterar också mycket med olika typer av material. Dessutom gör han även skulpturer.

Utställningen pågår till 2 oktober och kommer kunna bevittnas under Turistbyråns öppettider. Dessutom kommer man hålla öppet när det arrangeras det årliga evenemanget Konst runt Möckeln.

Lina kommer också ha en liten utställning i Granbergsdals hytta under Kolarveckan som arrangeras varje år i slutet av september.

Den har hon tillsammans med de resterade två i hennes kompisgäng – Therese Karlsson Engman och Linnea Mårtensson.

Hon har tidigare gjort illustrationer boken Sopan - när sophögen försvann, som är skriven av Ingela Öhman och utgavs 2013. Även där har hon använt sig utav en digital ritplatta.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.