Vad är det vi ser?

Familj
PUBLICERAD:
En vacker kväll i slutet av augusti, när månen lyste klar på himlen, och kvällen blivit mörk, tog jag en promenad.

Min skugga var mitt enda sällskap.

Medan jag gick där i den härliga lugna, avstressande naturen, såg jag en svart sak långt borta. Den började bli större, som om den kom rakt mot mitt håll. Det såg ut som en björn. Jag kunde höra ljudet av brutna grenar under hans fötter.

Vad skulle jag göra nu? Skulle jag springa tillbaka hem?

Jag stirrade på figuren hela tiden. Det började se ut som någon som viftade med armarna. Den rörde sig närmare, och nu började det se ut som en människa, men fortfarande kunde jag höra hur mitt hjärta bankade.

När personen kom ännu närmare tänkte jag att jag kanske kände igen honom. Kunde det vara min bror? Ja, det var det. Det var min bror!

Hej! sade jag. Vad roligt att se dig! Jag kände inte igen dig först. Jag blev faktiskt lite rädd. Mitt hjärta slog inte längre som en hammare. Istället kände jag mig glad och lättad över att se honom.

Ibland kan sådant hända. Mörker och skuggor kan göra att man inte ser verkligheten som den är. I stället bygger vår fantasi upp en bild som inte stämmer.

Jag tänker att det också kan hända så med oss i vår vardag. När någon inte känner en annan människa tillräckligt mycket, eller har olika förväntningar, så kan det bli missuppfattningar. Vi kan uppfatta och tolka in saker hos den andre, som egentligen inte finns där. Det är bara min egen fantasi som har skapat den bilden. Kanske vill jag att den andre skall vara på ett visst sätt. Kanske har jag förväntningar på vad den andre skall göra eller bete sig. Eller kanske missförstår jag den andres ord, och tolkar in något som inte var dennes avsikt.

Innan vi dömer en annan människa för något som vi inte gillar, eller där vi har en annan uppfattning, så är det väldigt bra om vi tar oss tid att komma närmare den andra människan, för att ta reda på om det jag tror och har uppfattat verkligen stämmer. Kanske får jag en helt annan bild av henne eller honom när vi har kommit närmare varandra.

Wafaa Ibrahim

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.