• idag
  21 sep
  14°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ambulansen på skolbesök i Karlskoga

Nyheter
PUBLICERAD:
Ambulanspersonal kommer att komma på besök till skolorna i Karlskoga under hösten. Lasarettet ser sin personal som den viktigaste tillgången.
Foto: Region Örebro län
Skolor i Karlskoga får under hösten besök av Karlskoga lasarett och ambulansen. Syftet med besöken är att få fler ungdomar att intressera sig för de olika vårdyrken som finns på lasarettet.

Bregårdsskolan i Karlskoga är den första skolan som får besök från Karlskoga lasarett. Redan i morgon, måndag, kommer ambulansen till skolan för att berätta, visa och svara på frågor. Det kommer att handla om vad en praoplats på lasarettet innebär, hur man söker en feriepraktik och hur det är att jobba inom vården.

Även Österledsskolan och Skrantaskolan står på besöksschemat framöver.

– Det är roligt att vi får komma ut i skolorna, träffa elever och berätta för dem om vad Karlskoga lasarett har att erbjuda både nu och som ett framtida yrkesval. Det samarbete som vi under året har etablerat tillsammans med studievägledarna bär frukt och ger oss chansen att visa upp lasarettet och vår verksamhet, säger Annica Bergdahl, HR-konsult på Karlskoga lasarett.

Besöken på skolorna är en del i regionens arbete med yrkesambassadörer.

Yrkesambassadörer

I början av 2019 startade regionen ett ambassadörsprogram. Ursprung är regionens kompetensförsörjningsplan, där arbetsgivaren beslutat marknadsföra lasarettet som en attraktiv arbetsgivare. Allt utifrån SKL:s modell – "Sveriges viktigaste jobb".

– Ambassadörsprogrammet är en strategi för marknadsföring och vi tycker att våra medarbetare är de som bäst på att berätta om sina yrken, varför de valde just det samt varför de trivs på jobbet. Som yrkesambassadör ställer man upp i olika sammanhang och informerar om hur de själva anser att det är att jobba för oss, säger Bergdahl.

Programmet kom till efter att en arbetsgrupp satts ihop. Gruppen består av totalt tolv anställda som allihop får bidra med sina erfarenheter och sin spetskunskap för att få en så bred bild som möjligt för att lyfta möjligheten till framtida kompetensförsörjning.

– Syftet med arbetsgruppen är att tillsammans hitta på olika aktiviteter. Vi bjöd in alla ambassadörer som fanns i området och frågade vilka som ville vara med. Gruppen består av stödfunktioner och yrkesambassadörer.

Ville modernisera

Utöver att själva ta sig ut tar lasarettet även in – praoelever.

– Vi har tagit emot praoelever under många år och i år var första året som det kom elever från årskurs åtta. Vi kände att vi behövde modernisera en del gällande hur vi jobbar med den delen. I den åldern börjar tankarna på hur man vill forma sin framtid komma på allvar så det är viktigt att vi är med från början i den processen.

Bergdahl nämner också att en viktig del i att hitta framtida personal är att vara noga med att lära sig från tidigare erfarenheter.

– Vi träffar studievägledare en till två gånger om året där vi utbyter erfarenheter från tidigare praoperioder. Eleverna har praktik på olika avdelningar på lasarettet, för att få testa på olika saker, och det är viktigt att både helhetsintrycket som de enskilda avdelningarnas intryck får komma fram.

– Vi kommer även vara på en sjuksköterskekväll på USÖ och öppet hus på Möckelngymnasiet senare under hösten.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.