Regionens sjukhus tappar markant i ny AT-ranking

Nyheter
PUBLICERAD:
Region Örebro län har mycket att jobba på när AT-läkarna får säga sitt.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sjukhusen i länet rasar när AT-läkare får säga sitt i en årlig undersökning. Allra värst är det för USÖ som rasar från mittenskiktet och rakt ner i bottenträsket men både Lindesberg och Karlskoga tappar kraftigt även de.

Även om universitetssjukhuset står för det största fallet är det Lindesberg som står för det mest anmärkningsvärda - från topp fem ner till plats 28, av totalt 67.

USÖ faller från plats 32 till 62 vilket placerar dem bland de sex sämsta. Fallet i antal placeringar är också det största för året. Årets raket är Landskrona lasarett som gör motsatt resa - från 59:e plats till nummer 23.

Det är Sylf, Sveriges yngre läkares förening, som står för rankingen och i Region Örebro län presenteras det dystra siffror jämfört med 2018. Lindesberg som 2018 låg på 5:e plats i AT-rankingen landar på plats 28, Karlskoga tappar 12 placeringar och landar på 43:e plats i rankingen. Det största fallet i hela rankingen står Örebro universitetssjukhus för. De är nu på 62:e plats efter ett fall om 30 placeringar.

Högst upp på listan landar Höglandssjukhuset, i Eksjö. Sjukhuset får 5,67 poäng på en sexgradig skala och avancerar från en tidigare niondeplats till den översta toppen. En av förklaringarna till det stora hoppet är att läkarna anser sig få en väldigt bra handledning under sin AT-period vilket resulterar i en ökad trygghet i sin yrkesroll. Även en nära kontakt och generös insikt i de kliniker som inkluderas ska ha varit en bidragande orsak.

Eksjö har dock toppat rankingen även tidigare år men senast det skedde var 2008.

I bottenskiktet finns fem AT-orter med ett betyg under 4,0. Södersjukhuset i Stockholm, Skånes universitetssjukhus i Lund, Enköpings lasarett, Kalix sjukhus samt Sollefteå sjukhus. Det är andra året i rad som Sollefteå hamnar på sista plats i rankingen.

Snittbetyget för samtliga AT-orter har ökat en aning i år jämfört i fjol, men samtidigt konstaterar Sylf att klyftan mellan topplaceringar och bottenplaceringar växer. Betygen för de fem orter som hamnar längst ner i rankningen är lägre än tidigare.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.