• idag
  9 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur förankrat är beslutet?

Insändare
PUBLICERAD:
Dagens insändarskribenter värnar Karlskogas kulturliv - här en bild från en av de större händelserna varje år: Rising Stars i Nobelhallen.
Foto: Roger Gleisner
Angående de framförda förslaget om nedläggning av Kultur och Föreningsnämnden i Karlskoga vill några av Karlskogas kulturföreningar framföra sina synpunkter.

Hur förankrat är detta förslag i de olika partierna ?

En levande kommun består av företag , som mår bra och har anställda. Den består av skolor och förskolor, utbud av sjukvård och omsorg. Men också ett kulturliv , som får människor att må bra. Allt hänger ihop. Tar man bort det ena , faller det andra, kanske inte omgående, men så efter ett tag.

Att fatta beslut för en kommun betyder att balansera allas intressen. Visst kan socialnämndens behov vara trängande just nu , men hur skall man ens lyckas långsiktigt, om man drar in på kultur och föreningsverksamhet.

Ideella föreningar inom kultur och föreningslivet kan ses som ett kitt för samhället att hålla ihop långsiktigt. I föreningslivet lär man sig nya saker och träffar människor med olika bakgrund, lär sig hur föreningar fungerar, vilket speglar hur vårt samhälle och vår demokrati fungerar i samhället.

En egen nämnd för Kultur och föreningsfrågor behövs för att någon skall prioritera dessa frågor i det långa perspektivet .Och det behövs för att en kommun skall vara levande och fungera. En nämnd, som ser till föreningslivets bästa och kan fördela resurser och balansera mellan olika intressen. Finns inte denna nämnd är det risk, att den som ropar högst vinner, vilket inte gynnar mångfalden och jämlikheten mellan föreningar och konstutövare.

Förslaget oroar de ideella kulturföreningarna i Karlskoga:

Vi vill påtala kulturlivets och folkbildningens betydelse för en positiv samhällsutveckling och för demokratins bevarande. I en förening lär man sig mycket , man möter människor från olika delar av samhället. I dialogen inför Regionens nya Kulturplan framhölls även kulturens hälsofrämjande betydelse , liksom betoningen på solidariskt kulturutbud.

Från föreningarna har således inkommit orosanmälan. Som Konst Runt Möckeln skriver: Vi värnar om demokratiska och kloka lösningar vad gäller kulturens framtid i Karlskoga .Vad kommer att ske med Konsthallen och övriga byggnader där det finns ett rikt kulturutbud för medborgarna. Hur gestaltar sig framtiden?

Karlskoga har ett rikt musikliv med bredd. Både blåsorkester och Symfoniorkester med lång tradition.Välkända körer inte att förglömma.

Karlskoga Konstförening är starkt förbunden med Karlskoga Konsthall, som ägs av kommunen. Det var föreningen, som en gång i tiden byggde upp utställningsverksamheten där. Konstföreningen har bidragit till Konsthallens goda rykte ute i landet. Föreningen har försatts i en ny situation då Kommunen, under innevarande år, ändrat förutsättningar för föreningens arbete i Konsthallen.

Kulturkommunen Karlskoga behöver slå vakt om sitt kultur och föreningsliv. En nedrustning av konst och kulturliv kan ha en negativ inverkan på samhällsutvecklingen, som kommunen kan förlora på Betänk vår välrenommerade Konsthall , vårt fina musikliv ,olika teatrar och alla ideella föreningars insatser och vår Kulturskola inte minst. Utarma inte detta . Karlskoga behöver en Kultur och Föreningsnämnd. Tänk långsiktigt. I slutändan kostar det mycket mer att bryta ner fungerande sammanhang.

Slutar med ett citat av den tidigare kulturministern Bengt Göransson: ”Kultur är insikt -inte nytta och pengar. Det är insikterna, inte konsumtionen, som utvecklar människorna och det är upplysta och engagerade människor, som förändrar världen….”

Kulturföreningarna i Karlskoga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.