• idag
  27 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det är ett skamligt förslag

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribent vill ha betalt för all schemalagd arbetstid.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Vad har Karlskoga kommun för personalpolitik egentligen? Det är ett hån mot oss som jobbar på gruppbostad att vi inte ska få betalt för all arbetad tid. Det handlar om den så kallade jouren på gruppbostäder och huruvida den ska räknas som arbetstid eller inte.

Frågan är enkel och svaret är glasklart. Schemalagd arbetstid ska avlönas och också räknas med i sysselsättningsgraden. Det är så det ska vara och det är så det har fungerat i Karlskoga kommun de senaste tolv åren. Men nu ska socialförvaltningen spara pengar. Misstänker att heltidsprojektet inom äldreomsorgen försatt Karlskoga kommun i ekonomisk kris. Enligt förslaget ska bara hälften av timmarna under jouren räknas som arbetstid och avlönas. Men personalen ska fortsätta utföra arbetsinsatser under natten utan lön eller att timmarna räknas. Vid måste också jobba in de oavlönade timmarna vid något annat tillfälle. Det kan handla och 2-3 kanske 4 arbetspass i månaden. Mestadels förlagt till kvällar eller helger.

Ingen ska behöva vara mer än hundra procent på sin arbetsplats och definitivt inte utan att få lön för det. I handikappsomsorgen blev alla som ville ha heltid erbjudna det för sisådär 15 år sen och merparten av personalen jobbar heltid.

De som bestämmer har ingen aning om hur det fungerar I verkligheten. Eller vad som kan inträffa under en natt. Vi svarar på larm, tar hand om de som är sjuka, eller på annat sätt behöver hjälp på natten. Men det förväntas vi göra gratis nu. Och på fritiden kan man säga, då dessa timmar varken kommer synas eller avlönas trots att vi är på vår arbetsplats.

Karlskoga har varit en innovativ och attraktiv stad. Men nu går det bara utför. Den ena verksamheten efter den andra försämras eller läggs ner. I framtiden lär det bli svårt att rekrytera kompetent personal. För vem vill arbeta under såna här förhållanden. Våra ungdomar kommer aldrig göra det I alla fall.

Ett skamligt förslag är vad det är!

"Stressad"

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.