• idag
  27 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Böcker har en positiv kraft på ditt sinne

Familj
PUBLICERAD:
Lovisa Sundin.

Ett flygplan försvinner spårlöst över Dalarna. Därefter försvinner räddningsteamet. Så inleds boken ”Svart stjärna” som visade sig vara en perfekt läsning tidiga höstkvällar. Science fiction har aldrig varit en genre som jag ägnat mycket tid, men jag fastnade i det snabba filmiska berättandet. Hur skulle karaktärerna klara av en helt okänd värld? Kunde de komma tillbaka? Var befann dem sig egentligen? Det var obehagligt, geggigt och krypande otäckt men alldeles alldeles underbart! Jag är kvällstrött, men nu läste jag på långt efter att jag borde släckt.

Det är fantastiskt att fastna i en bok. Den håller längre än en film och är nyttig träning för fantasin. När jag läser en historia skriven i detta tempo kan jag förstå att många fastnar i tv-och dataspel. För berättelsen, spänningen och att själv få delta. Jag träffade en tolvåring för inte så länge sedan som hade svårt med läsningen. Hen sa ärligt att hen inte ville gå i skolan utan ville bara vara hemma och spela. Jag svarade något i stil med att det faktiskt är roligare att interagera med andra, som de gör när de spelar, om en har kunskap om saker i omvärlden. Det var ju såklart helt lönlöst. För vilken tolvåring tänker så? Hur var jag själv i den åldern? Inte tänkte jag på min stärkta framtida självständighet som jag kan uppnå genom kunskap. Jag tänker knappast på mitt eget bästa nu som vuxen när jag istället för att sova läser vidare i min bok.

I våras kom det ut en peppbok för unga med många studieråd. Ett av dem handlade i princip om att övertyga sig själv att det du läser är intressant. Underförstått att du behöver ändra din attityd för att övervinna ett hinder. Ibland behöver vi ju göra saker som känns tråkigt för att det i det långa loppet faktiskt gynnar oss. Barnet har dock inte ensamt ansvar utan de behöver verktygen såväl som rätt attityd från vuxna tidigt i livet. Forskningen visar till exempel att en av de viktigaste faktorerna i små barns språkutveckling är just attityden vårdnadshavare förmedlar. En positiv attityd till läsning tillsammans med engagemang, regelbunden högläsning och tillgång på böcker stimulerar utvecklingen av barnets språk. För några år sedan deltog jag i ett projekt om attityder till skola. Där lyfte vi fram betydelsen av hela samhällets attityd. Att när vi är många som visar på värdet av läsning och skola kan det göra stor skillnad för våra unga individers framtid.

Och hur svårt ska det egentligen vara? Det är ju inte så att böcker är ufon som har landat från yttre rymden och är farliga att närma sig. De har ingen negativ kraft på ditt sinne utan snarare tvärtom. Böcker och läsning ger dig ett tryggt möte med nya världar, otroliga varelser och olidlig spänning. Vem vill inte ha det? Jag tänker i alla fall, på tryggt avstånd i mitt hem, ta reda på vad den svarta stjärnan egentligen är. Del två ligger redo på mitt nattygsbord. Kanske kommer jag att släcka alldeles för sent, men lite farligt ska en väl leva…

Lovisa Sundin, bibliotekarie Karlskoga bibliotek

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.