Döden känns så definitiv

Familj
PUBLICERAD:
Ja det var så hon svarade, hon som undrade vad jag jobbade med: ”prata inte med mig om döden är du snäll, den känns så definitiv på något sätt.”

Och ja, den är definitiv. Väldigt definitiv och beständig skulle jag vilja våga påstå. Ändå är den en förutsättning för livet. Ibland säger folk till mig: ”om jag dör” varpå jag ofta korrigerar och säger inte om utan när. För det är trots allt så att en av de få saker vi med bestämdhet kan veta är att om vi lever så kommer vi också att dö. Någon gång.

I mitt arbete som själasörjare här i Karlskoga församling så möter jag påtagligt ofta döden, tankar och rädslor som kretsar kring döden. Men också att det för många är skrämmande att både tala om och tänka på. Ändå så kommer döden att drabba oss på olika sätt genom livet. Många gånger är vi väl rustade för livet, vi går kurser, läser böcker och vet hur vi ska ta oss fram, men inte lika ofta är vi rustade för när livet krackelerar. När sprickbildningen i livet blir påtagligt smärtsam så saknar vi många gånger både orden och verktygen för att reparera det som gått sönder. Här får sorgen och dess arbete en central roll i våra liv. Sigmund Freud säger: ”i sorgen har världen blivit fattig och tom.” Det som händer när döden drabbar oss är att man förlorar något man aldrig kommer att få tillbaka, ens identitet går i kras. Och jag tänker mig att sorgeprocessen till stor del handlar om att skapa en berättelse och att integrera den i sitt eget liv. En del i att skapa sin berättelse kan handla om att dela sina tankar, känslor, sorg, skuld, saknad, ilska och glädje med andra. För sorgen har många ansikten och alla kan få rymmas däri. Leva-vidaregrupper kan vara ett sätt att få bearbeta sin sorg, men ibland när allt känns så innerligt hopplöst så kan ett samtal med en själasörjare vara till god hjälp. Inte för att jag så ofta har svar på livets frågor, men jag kan finnas med att bolla och bära dina tankar, eller som någon uttryckte det, vara ett ställföreträdande hopp när du själv inte orkar…

Döden, ja döden. Den finns där, många gånger smärtsam och plågsam. Men vore det inte för döden så vore heller inte livet. Så låt oss tillsammans rusta oss för hoppet, för framtiden för livet och för döden.

Magnus Manne Åsehäll

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.