• idag
  2 juni
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.9 mm

SD anser sig "rånade" på flertalet motioner

Politik
PUBLICERAD:
Patrik Nyström (SD), Sverigedemokraternas företrädare i både Karlskoga och i regionen.
Foto: Christoffer Tuulik
Sverigedemokraterna i Karlskoga känner sig rånade på ett flertal motioner som partiet lagt fram. Den senaste i raden röstades ner i fullmäktige i juni månad, bara för att dyka upp i annat namn, drygt två månader senare.

Den motion som var uppe i fullmäktige i juni handlade om att anställa ordningsvakter i områden som är extra utsatta för brott, sett till mängden inkomna anmälningar. Även kameraövervakning för Skranta torg var en del av samma motion men det var att-satsen som berörde ordningsvakter som SD känner sig "bestulna" på.

– Det är jättebra att de gör någonting men jag tycker det är riktigt fult att de hanterat det på det här sättet. Vår motion har varit uppe sedan 2017 utan att ha fått något gehör och sen plötsligt, strax efter att den röstats ned i fullmäktige, så har alliansstyret ändå genomfört den i eget namn. Sen tar man på sig äran för idén när det är vi som både fött- och uppfostrat den, säger Patrik Nyström, Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskoga.

"Väldigt förvånad"

Så sent som den 20 september bjöd kommunen in till en presskonferens där det presenterades att ordningsvakter hade börjat hyras in, tillsammans med en ny grupp med representanter från de olika förvaltningarna.

– Jag blev väldigt förvånad när jag läste i tidningen att de satt ihop en grupp med förvaltningsrepresentanter. Jag hade personligen skickat vårt förslag till Tony Ring (kommunstyrelsens ordförande) tidigare utan respons och sen plötsligt så läser jag att de tagit fram ett förslag som i stort sett är identiskt med det jag skickade över, fortsätter Nyström.

Du menar att du anser att de stulit din idé efter att du delgav dem den idé du hade?

– Ja men det är självklart. De förslag som vi presenterat i motioner och i annan text, de genomför kommunen nu, i stora delar. Jag anser att man åtminstone kan få ett erkännande från de ledande partierna att det blev lite snett när de röstade ner vårt förslag och sedan gjorde en helomvändning i frågan.

Nyström ser den tidigare uteblivna insatsen som det stora problemet i frågan.

– Man kanske är lite för blåögd ibland och säger för mycket men från dag ett så har vi haft ett enda fokus; allt för Karlskogas bästa. Det här arbetet borde ha inletts betydligt tidigare och jag är besviken på hur man agerat. De stora förlorarna är ungdomarna, de som hamnat mellan stolarna i samhället, och som inte fått den hjälp de behöver.

"Pågått sedan lång tid"

Ring själv känner inte igen kritiken.

– De förslag som läggs fram jobbas ofta med sedan tidigare och då röstas motionen ned på grund av det. Ibland kan det också handla om överjobbande av detaljer i motionen i sig.

Angående de specifika motioner som tas upp säger han att arbetet med ordningsvakter pågått sedan lång tid tillbaka.

– Det här har pågått i två år, med Securitas, och anledningen till att vi nu valde att utöka det var för att vi fick möjlighet att göra det utan ekonomiskt påslag, så alltså inom ramen av tidigare avtal. Då är det dumt att tacka nej.

Vad gäller den förvaltningsgrupp som upprättats skall den inte ha kommit från politiskt håll.

– Vi fick ett förslag från vår säkerhetssamordnare (Josefin Thelin) som pratade om att hon ville få ihop en grupp och där kände vi att det inte fanns någon anledning att gå emot.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.