• idag
  28 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  31 mars
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Edward i full blom

Böcker
PUBLICERAD:
Edward Blom deltog förra året i Melodifestivalen 2018. Med boken "I full blom" gästar han Bokens dag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Krönikör, arkivarie, moderator, debattledare, medlem av den romersk-katolska riddarorden Heliga gravens av Jerusalem riddarorden- och gastronom. Så kanske man kan sammanfatta Edward Blom som genom tv, radio, tidningar, böcker och föredrag jobbar med mat, dryck och kulturhistoria. Han har också egen Youtubekanal och är känd för låtar som ”När man festar festar man” och ”Livet på en pinne”.

I sina betraktelser i boken "I full blom" är Edward Blom mycket insiktsfull, som då han vid 32 års ålder, på en av sina bästa dagar, slås av den vemodiga tanken att han aldrig mer kommer kunna göra saker som ung och att göra dem som medelålders kommer att vara fullständigt annorlunda.

Måttlighet

En ständigt återkommande fråga från journalister som han förvånas över är varför och när han började tycka om mat. Han kan förstå frågan om när i tiden, men varför? Han förstår inte frågan varför då han undrar om inte alla faktiskt tycker om mat, men journalisten alltid låter som om det vore nåt märkligt och oerhört exotiskt.

Måttlighet är inte ordet man först tänker på när man tänker på Edward Blom, ”Allting gott och alldeles för mycket” – en tidigare bok av honom, är snarare det man associerar till. Vem har inte sett Youtubeklippet där han gör bakfyllemat genom att smälta ner en hel ost och spetsa med överblivna slattar från festen kvällen innan?

För mycket

Blom är kanske för mycket, men samtidigt eller just därför en frisk fläkt. Han skiter i normer och ”normal” både vad gäller beteende och mode, han klär sig som han vill och gör det han tycker om. Ogillar han något så ger han luft även för det, vilket stundom ställt honom i dålig dager. Att han sen försvarar ankleverproduktion är för den skull inget man behöver jubla åt eller ens tycka är ok, men återigen så får det stå för honom.

Han citerar Nils Ferlin ur ”På Arendorffs tid” då man fick ”andas och med grevar och friherrar blandas”. Blom ger så uttryck för sin önskan att hans barn fritt får utveckla sin personlighet, välja sina liv utan att hindras av Jantes lag eller mobbing, klåfingriga petimätriga politiker, eller av modets förfärliga nycker, som tvingar folk att gå i likadana kläder, läsa samma saker, ägna sig åt samma hobby och måla väggarna i samma vita färg.

Läs även:

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.