• idag
  2 juni
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.9 mm

Jag tänker på dig vid något tillfälle varje dag

Krönikor
PUBLICERAD:
Du fattas, saknas varje dag, jag vill ringa, hälsa på och stolt visa upp mina barnbarn som liknar dig, men det går inte.

Du lämnade för alltid ett tomrum någonstans i mig som jag inte kan eller vill ersätta med något annat. För dig tänder jag ett ljus på alla helgons dag och tänker tillbaka på pojken som alltid fick din uppmärksamhet, det är nästan svårt att fatta idag när så mycket konkurrerar om vår tid. Jag kan också tänka tillbaka på tonåringen som öppnade ytterdörren en del sena nätter för att upptäcka att din nattlampa släcktes i samma ögonblick. Du kanske inte vet om det, men jag förstod att du först då lugnt kunde somna för natten. Hur jag också visste att det alltid fanns en färdig nattmacka i kylen. Men oftast var det ändå faktiskt så att du hämtade mig var jag än var och hur sent det än blev. Bortskämd? Kanske det, men jag upplevde din kärlek, värme och trygghet. Det känns skönt när någon visar omsorg eller till och med oroar sig lite ibland. Då är vi betydelsefulla för någon och det är viktigt för alla att få känna det.

Vi har i dagarna precis blivit nyblivna, tillika mycket stolta farföräldrar till vårt andra barnbarn. En pojke som ska heta Nils. Han har stora vackra ögon som har en förmåga att bli ledsna om det går mer än 45 minuter mellan måltiderna. Stora syster Alice nu drygt 2,5 år, tröstar då gärna lillebror med en puss i pannan och orden, ”gråt inte, jag är här nu”. Det är något jag hoppas att de alltid ska vara för varandra.

Jag brukar jämföra Karlskogas kyrkogårdar med välskötta parker. Vackra planteringar i en stilla och fridfull miljö där träden allra tydligast anger årstid. Men alla helgons dag håller jag ändå för den mest speciella på hela året. När det mörknat ska jag och min fru tillsammans med tusentals andra gå till kyrkogården för att tända ett ljus för dem vi saknar. Av tradition är det alltid lite gråkallt och kyrkogårdspersonalen välkomnar oss därför med värmande kaffe och en stunds samspråk. Innan snön fallit är det också väldigt mörkt. Därför blir mängden tända ljus imponerande, det blir så effektfullt och vackert. I Karlskoga kyrka, Barmhärtighetens kapell på Östra kyrkogården och i Skogskyrkogårdens kapell hålls minnesgudstjänster med stämningsfull musik. I den stunden förstärks minnen av dem som gått vidare och tankar på dem som är viktiga för oss här och nu.

”Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det”. (Joh 1:5)

Leif Helge

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.