• idag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Räddar maten smakfullt för miljöns skull

Böcker
PUBLICERAD:
Kocken Paul Svensson som gästar Bokens dag lär oss hur vi ska rädda maten på ett smakfullt och smart sätt.
Foto: JESSICA GOW / TT
Vitkål som stått i kylen ett halvår, inkokta clementiner, Boeuf bourguignon som värms upp flera gånger och lagades för fem-sex dagar sen - jodå det går att äta. Boken "Rädda maten" ger oss inte bara matnyttiga tips och råd, den ligger också helt rätt i tid då klimathotet tagits på allvar.

Till och med bokomslaget är genomtänkt, det har ytbehandlats med potatisspill från chipstillverkning. Men framförallt är tipsen och recepten klimatsmarta och kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman har tagit fasta på FN:s klimatmål, som bland annat innebär att det globala matsvinnet ska halveras från år 2015 till 2030. De anser att det är hög tid att börja agera med tanke på att det i Sverige slängs 1,3 miljoner ton mat varje år.

Mat av "sopor"

Tillsammans startade de restaurangen Retaste, där de förvandlade utgångna matvaror från livsmedelsbutiker till läckra måltider kring vilket de även informerade gästerna för att få dem att se annorlunda på råvarorna. Restaurangen var öppen i fem månader och under den tiden kom runt 1 500 gäster.

I boken förklarar de varför matsvinn uppstår, de har även tagit upp om det är farligt att äta mögligt bröd, om en matlåda kan frysas om sedan den redan tinats och värmts. De ger också en lektion i datummärkning och visar hur man återanvänder och ännu hellre förädlar en råvara. De fermenterar, kokar in, lägger i lag, picklar, torkar och fryser om vartannat.

Recept och tips

I boken finns recept på såväl inkokta clementiner, med skal och allt, som maträtter som brödpasta med ragu och keso, liksom drycker som kvass, gjort på torrt rågbröd, och desserter som hallongranité och stekta äpplen.

I boken finns också mycket användbara husmor- eller husfarstips där man får veta hur man på smarta sätt kan ta tillvara det mesta, från grönsaksblast och torrt bröd till överblivet ris och vitlök som grott.

Läs även:

Kocken Christofer Ekman har tillsammans med Paul Svensson skrivit boken och haft restaurangen Retaste, men är inte med på Bokens dag.
Foto: ADAM IHSE / TT
Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.