• idag
  4 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Storverk om Alfred Nobel

Böcker
PUBLICERAD:
Journalisten och författaren Ingrid Carlberg, som här syns med maken och politikern Pär Nuder, kommer till Bokens dag med sitt storverk om Nobel.
Foto: Nora Lorek / TT
Ingrid Carlberg kommer till Bokens dag med en riktig tegelsten på närmare 600 sidor, exklusive källhänvisningar och släktträd som fyller på boken med bortåt ytterligare hundra sidor ”Nobel – den gåtfulle Alfred hans värld och hans pris”.

Ingrid Carlberg är författare och journalist och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon har erhållit en rad fina utmärkelser och priser, bland annat för ”Det står ett rum här och väntar på dig” om Raoul Wallenberg och Guldspaden för ”Pillret” om vår tids antidepressiva mediciner.

Dråpslag

Hon är den författare som står för den lokala kopplingen bland gästerna på Bokens dag, fast då genom den boken handlar om, Alfred Nobel och då nästan på dagen 122 år sedan bouppteckningen hölls efter honom på Björkborn.

I tre år har hon läst tusentals brev och okända dokument som hon hittat då hon grävt i arkiv i flera länder.

Lite av ett dråpslag skriver hon det var då hon i Nobels arkiv hittade något han formulerat i maj 1887: ”Hvem har tid att läsa biografier och hvem kan vara så naiv eller så älsklig att intressera sig derför? Det frågar jag mig på fullt allvar.”

Tidsskildring

Men boken är inte bara en biografi över Nobel, enligt Carlbergs egen beskrivning, utan lika mycket om den tid han levde i och allt han tjusades av, som telegrafen, elljusen, upptäckten av bakterierna, atomerna och magnetismen, fredsdrömmarna och krigen.

Boken tar också upp hur Nobels släktingar försökte få testamentet ogiltigförklarat. Det kan heller inte varit lätt för testamentsförvaltaren Ragnar Sohlman att norska stortinget var de enda prisutdelarna som offentligt hade visat entusiasm.

Nobels släkt fick draghjälp i artikelserien "En strid om millioner", som publicerades anonymt på ledarplats i tidningen Vårt Land. Det var snart en offentlig sanning vem som skrivit den, juristprofessorn Ernst Trygger.

Fattighjon

Knivigt var det också var rättegångar i tvisten om testamentet skulle hållas, då Nobel alltid varit svensk medborgare men inte mantalsskriven sedan han var nio år. Carlberg skriver att det därmed fanns två svenska regelverk att tillgripa, ett för lösdrivare och ett för fattighjon. Lösdrivare eller fattighjon? "Detta är den stora fråga, på vilkens svar äganderätten till 35 miljoner kan bero" skrev tidningen Arbetet, enligt vad Carlberg hittat.

Carlberg är bosatt i huvudstaden men kommer från Västmanland, Surahammar, och började sin bana som journalist på Vestmanlands Läns Tidning i Västerås 1982. Senare fick hon jobb på Dagens nyheter där hon var i cirka 20 år innan hon blev författare och då först med barn- och ungdomsböcker.

Läs även:

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.