• idag
  28 okt
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Provskjuter styrd ammunition i USA

Näringsliv
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Yvonne Åsell/TT
Saab och Raytheon genomfört testskjutning av styrd ammunition till Carl-Gustaf och båda parterna är nöjda över resultatet.

Raytheon Company är en amerikansk försvarskoncern som är världens största tillverkare och leverantör av robotvapen. Saab Dynamics och Raytheon har avslutat en serie testskjutningar med styrd ammunition till Carl-Gustaf-systemet utrustat med ett laserstyrningssystem. Testerna utfördes på Mile High Range i Sierra Blanca i Texas, USA och på Saab Bofors Test Center i Karlskoga.

40 länder

Carl-Gustaf används av USA:s väpnade styrkor samt markstyrkor i fler än 40 andra länder. Den styrda ammunitionen möjliggöra precisionsbekämpning av stationära eller rörliga mål på ett avstånd av upp till och bortom 2 000 meter. Den utökade räckvidden, i kombination med att systemet kan avfyras i slutna utrymmen kommer att ge trupper större flexibilitet.

– Den styrda ammunitionen till Carl-Gustaf är ett steg i utvecklingen av systemet. Det är den mest avancerade ammunitionen till Carl-Gustaf hittills och kommer att erbjuda högre precision, minimera sidoskador, ge fantastiska prestanda med flermålskapacitet, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i ett pressmeddelande.

Precisionsstyrd ammunition

– Raytheon och Saab har påbörjat utvecklingen av en precisionsstyrd ammunition som från längre avstånd kan penetrera många typer av mål, såsom lätt pansar, bunkrar och betongstrukturer. Den här lätta ammunitionen kommer att bekämpa potentiella motståndare samtidigt som sidoskador minskas. Det gör systemet till ett idealiskt vapen vid begränsade stridsförhållanden, säger Sam Deneke, chef för Raytheon Land Warfare Systems i samma pressmeddelande.

Granatgeväret Carl-Gustaf är ett pansarvärnsvapen är främst avsett för att bekämpa pansarfordon.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.