• idag
  1 juni
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  28°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jag är en del av ungdomsdialogen i Karlskoga

Familj
PUBLICERAD:
Adam Granqvist.

Jag är glad, glad över att jag tog chansen och gick med i Ungdomsrådet för fem år sedan. Samtidigt är jag ledsen, ledsen över att många unga bara låtsas som allt är okej, för det är det inte. Vi ungdomar har rätt till medbestämmande. Något som förtroendevalda är skyldiga att ge oss och något jag tycker de har misslyckats med.

Ungdomar måste även ta den chans de erbjuds att engagera sig. Jag tror dock inte att många unga kommer lägga ner sin dyrbara tid i att förändra något där de själva aldrig kommer få bära frukt av slutresultatet. Min personliga åsikt är att man engagerar sig inte eftersom det, ”inte händer något”. Förtroendevalda måste bli bättre på att återkoppla på olika plan, de kommunicerar alldeles för dåligt till ungdomar. Det har bildats en klyfta mellan ungdomar och förtroendevalda där de ses som gamla gubbar och tanter som bara kritiserar varandra istället för att göra nytta och försöka komma överens. Politik ses som en enda seg sörja på grund av detta. Vill ni förtroendevalda verkligen att det ska vara på detta sätt? Jag hoppas inte det.

Det räcker inte att bara avsätta pengar till ett Ungdomsfullmäktige som bara ser bra ut på pappret. Vi består idag av ett fåtal väldigt engagerade ungdomar som försöker och jobbar så mycket vi kan för att agera som en bro mellan ungdomar och förtroendevalda. Dock är klyftan alldeles för stor, vi når inte över och riskerar att falla ner till botten på grund av för få medlemmar och för lite tillit från förtroendevalda.

Jag vill föreslå utökade uppgifter för Ungdomsfullmäktige. Som uppgifter från nämnder inom olika förslag och processer som rör ungdomar. Ungdomsfullmäktige kan vända sig ut till ungdomar i Karlskoga och ge ett svar till förtroendevalda. Samtidigt kan även ungdomar som har en ide eller en synpunkt vända sig till Ungdomsfullmäktige som tar deras fundering till rätt instans och person med mycket tyngd bakom. På detta sätt skulle Ungdomsfullmäktige fungera som en bro och en del i dialogen mellan unga och förtroendevalda. Vi skulle även fungera som ännu en informationskanal för att ge bättre vetskap om vad som händer, hos beslutsfattare.

Faktum är att Ungdomsfullmäktige är på uppsving just nu. Det finns en mötesgrupp med en kontaktpolitiker från varje nämnd och Ungdomsfullmäktige där frågor redan diskuterats. Men hur många ungdomar tror ni känner till detta? Min åsikt, ”nästan ingen” vilket leder mig till krönikans huvudpunkt. Att uppmärksamma problemen kring återkoppling och dialog.

Slutligen är du en förtroendevald? Eller är du en av ungdomarna som ser politik som en tråkig trögflytande sörja och förtroendevalda som tråkiga gubbar och tanter. Personer som aldrig kommer överens, som det tar flera år att påverka för att något ska förändra? Ta då gärna kontakt med Ungdomsfullmäktige Karlskoga för tillsammans kan vi alla bidra till en bättre dialog och motverka dessa fördomar.

Adam Granqvist, Ungdomsfullmäktige i Karlskoga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.