• idag
  1 juni
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  28°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tillit, en dyrbar gåva!

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sälen välkomnade oss med sitt mest strålande humör.

Vackert väder, lite vind och en hel palett av höstfärger. Tillsammans med tre afghanska ungdomar i 20-årsåldern hade jag åkt upp för att vandra över ett veckoslut. De var inga ytliga bekanta. Vi har haft nära kontakt i fyra år, pluggat, sörjt, våndats hoppats, skrattat, gråtit. Nu såg jag fram emot att få ta del av deras upplevelse i fjällvärlden, den del av Sverige jag själv, med åren, kommit att älska allt mer.

En av killarna kände genast igen sin by från Afghanistan med allt vad det väckte av hemlängtan. Det var bara fåren som fattades. Högt uppe på fjället sprang de unga som stengetter och tog bilder av allt det vackra. När stigarna var alltför steniga kom de tillbaka och tog mig i handen och när det var för brant puttade de på bakifrån. I ravinerna åt vi vår medhavda matsäck och filosoferade över livet.

Vi samtalade om ensamhet, liv och död, om frihet och förtryck, om Gud, Jesus och Mohammed, om kärlek, längtan och samlevnad, både på individ- och samhällsnivå. Jag höll ofta andan av ren tacksamhet över att få delta i detta. Jag, en sjuttioettårig tant får dela dessa unga människors tankar om livet. Tillit är en stor och skör gåva!

Söndagens gammaltestamentliga text från 5 Mos 24:17 handlar om utsatta människor. Israelerna uppmanas att inte vränga rätten för invandraren eller den faderlöse och änkan. De skulle påminna sig sin egen fångenskap i Egypten. Om de glömt en kärve på åkern, oliver i trädet, druvor i vingården skulle de inte gå tillbaka och hämta dem utan lämna kvar det glömda till de utsatta ovan. ”Då ska Herren din Gud välsigna dig. ”säger Mose.

Jag tror på en Gud som är helig och varm, som bryr sig om hur vi människor fördelar ansvar, tillgångar och bördor!

Just nu blåser det snåla vindar kring asylrätten och självklart har det stora mottagandet 2015 ansträngt våra samhällsinstitutioner hårt. Det finns inga enkla svar men att stänga våra hjärtan helt har ett pris som vi kanske inte kan överblicka. Instabilitet, krig och social oro drabbar många länder i en global värld, också oss. Svåra frågor men på individnivå kan vi i alla fall värna dem vi har i vår närhet och underlätta integrationen för dem. Då kan vi rent av upptäcka att vi fått änglar på besök.

Kent Wisti, präst och satiriker uttrycker problemen så här: ”Nu läggs förslag om att minska asylinvandringen med 70 procent. Ett smart sätt att göra det på, är att minska krig, politiskt och religiöst förtryck med ungefär 70 procent.”

Anki Ljungh

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.