• idag
  14 juli
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  15 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Synen på barn – vilken barnsyn har du?

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Olika är bra. Lika är också bra. Tänk om vi alla hade lika syn på barn, en syn som är förnuftig där vi ser barns olikheter och respekterar dem. Det är min önskan.

Vi alla har något gemensamt, vi är eller har varit ett barn. Vi har olika erfarenheter från barndomen som vi bär med oss vidare in i vuxendomen. Det betyder att vi tar med oss erfarenheter av hur vuxna har betett sig mot oss när vi själva var barn. Hur vi vuxna är mot barn beror på vilken barnsyn som vi har.

Hur ser du på barn? Ser du barn som kompetenta individer som har något att tillföra världen eller ser du barn som ofärdiga individer där du som vuxen vet bäst i alla lägen? Risken med sistnämnda är att det synsättet inte låter barn utvecklas och växa som personer. Du kanske känner igen dig i känslan från när du var barn där det fanns vuxna som inte trodde på dig, som inte trodde på att du klarar av saker, som inte trodde på att du vet saker. Den känslan vet du precis hur den känns även idag. Det sitter kvar i oss. På samma sätt är det barn idag som också känner så. Barn kanske inte har lika stor erfarenhet av livet som du som vuxen, men det betyder inte att barn inte vet vad de pratar om. Barn vet. Barn kan. Tro på barnen och låt de utvecklas.

Utveckling är en av barns alla rättigheter enligt barnkonventionen. Visserligen är utveckling ett brett begrepp, men ser du utveckling som att du som vuxen ska tänka på vad som är bäst för barn utan att ta hänsyn till vad barnen själva tycker om den frågan, så ser du och jag inte utveckling på samma sätt. Stötta barnen där de är. Skydda inte barn från det som utvecklar dem.

Något som jag inte tycker är särskilt utvecklande är ordet barnslig. När vi säger att någon är barnslig, vad betyder det egentligen? För mig klingar det inte alls positivt. Varför skulle det vara negativt att vara barn? Det begreppet hjälper inte oss att se barn som kompetenta individer. Jag ser det som att alla barn har något viktiga saker att säga oavsett ålder eller mognad. Om vi på riktigt lyssnar på barn så finns det massor av information att hämta som vi kan göra något av, något som gör det bättre för barnen.

Jag håller med om att barn är vår framtid och att vi ska lära de hur saker och ting fungerar, men det utesluter inte att vi vuxna kan lära oss av barn. De som är nutida experter på att vara barn, är barnen själva. Du som vuxen, var nyfiken, fråga, lyssna på svaren och försök förstå. Om alla hjälps åt att reflektera över sin barnsyn och göra extra för barns skull tror jag att vi kommer att ha en betydligt förnuftigare barnsyn och ett samhälle där barnen respekteras och mår ännu bättre. Vilken barnsyn har du?

Sofie Hedberg, folkhälsoutvecklare i Karlskoga Degerfors kommuner

.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.