• idag
  14 juli
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  15 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  16 juli
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

De mäter skolors kostverksamheter

Nyheter
PUBLICERAD:
Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket, Emma Patterson, Skolmat Sverige, Maria Sjödahl Nilsson och Camilla Jern, Karlskoga kommun samt Åsa Ringvall, Lerums kommun.
Foto: Erik Lundh
Under torsdag och fredag träffas totalt 25 representanter från Livsmedelsverket, Skolmat Sverige, Sveriges tekniska forskningsinstitut och ett flertal kommuner i Karlskoga. Syftet med dagarna är att diskutera mätningar av kvalitet och kostnader för kostverksamheter.

Karlskoga-Degerfors efterfrågade om intresset fanns att organisera en samordnad konsumtionsmätning på skolmaten.

– Det visade sig att det var många kommuner som var intresserade av det, så vid 2014 la vi fram en mätningsmetod som gör att vi kan göra jämförelser med varandra, säger Camilla Jern, kvalitetsledare på folkhälsoförvaltningen.

Det resulterade i Jämförelsenätverket, ett initiativ av Karlskoga-Degerfors kommuner. Detta var en mall för beräkningar av tallrikssvinn och konsumtionsvikt för skolmat som sedan arbetades vidare med hjälp av några av de andra deltagande kommunerna.

Representanter från cirka 15 kommuner besökte Karlskoga.
Foto: Erik Lundh

Det resulterade i att man började samla in data via Skolmat Sverige, ett webbaserat verktyg för att utvärdera, utveckla och dokumentera kvaliteten på sin måltidsverksamhet. Sedan 2015 har Karlskoga-Degerfors kommuner arrangerat träffar på olika platser två gånger om året. På torsdag och fredag är man i Karlskoga.

– Intresset är stort, det är tydligt. Nu är det representanter från 15-16 kommuner som är här och så många har vi aldrig varit förut, säger Maria Sjödahl Nilsson, verksamhetschef för kost på Karlskoga kommun.

Hyllar

Längst söderifrån kommer Åsa Ringvall som agerar representant för Lerums kommun.

– En stor eloge till Karlskoga och Degerfors som driver detta. Det har bidragit till mycket, säger hon.

Personer från Skolmat Sverige, Sveriges tekniska forskningsinstitut och Livsmedelsverket är också på plats.

– Vi äter allt för lite i dag och det är något som måste upp på bordet. Detta ger viktiga ledtrådar till verksamheter vad som bör göras för att göra en förbättring. Det som inte mäts syns inte men med hjälp av denna metod har vi också möjlighet att göra en nationell kartläggning om något som ofta går under radarn, säger Anna-Karin Quetel från Livsmedelsverket.

2018 utvecklade Livsmedelsverket en nationell metod för att mäta svinn i samband med Sveriges Lantbruksuniversitet.

Under dagarna pratades det om konsumtions- och svinnmätningar, kostnadsberäkningar med annat.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.