• idag
  2 juni
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.9 mm

Välkommen advent

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
För ett par veckor sen drog de igång. Tjuvstartarna.

”Kunde inte hålla mig!”, är Tjuvstartarens vanligaste mening på Instagram, i kombination med till exempel en bild på en adventsstjärna eller ett änglaspel.

När Tjuvstartaren väl har börjat finns det sällan någon hejd, trots att det alltså bara hunnit bli mitten av november. Då putsas och pýntas fönster efter fönster, vrå efter vrå. En nyköpt julgardin, ett vackert stilleben med julgranskulor i silver och en liten tallkvist, och naturligtvis en hemmagjord adventskalender med 24 prydligt inslagna paket.

Som vanlig önskar jag att jag var som Tjuvstartaren. Särskilt i de stunder när jag kommer hem sent efter att ha jobbat för länge, och värmer en mikrolasagne (igen) och bara tittar på lådan med julpynt som står i hallen. Men det känns så övermäktigt att ens öppna den. Jag tänker på alla ljus i adventsljusstakarna som förmodligen är trasiga och måste bytas, och för att sätta upp adventsstjärnorna måste jag balansera på stolar och nej, jag ORKAR bara inte just nu. Så jag kliver över lådan och tänker att imorgon, imorgon ska jag bli som dom.

Istället lägger jag mig en stund i soffan och öppnar Instagram.

Och ni förstår ju alla vad som händer. Nu har dessutom veckorna gått och det är dags för advent på riktigt, så Tjuvstartarna har nu fått sällskap av massor av helt vanliga Julstartare och jag inser att nu väntar en månads ständigt flöde av adventsgranar och julmys. Enda chansen att värja sig nu skulle vara en månad offline från sociala medier.

I min butik julpyntar jag ändå litegrann. Rosa girlanger och ljusslingor, och jag tycker det blir fint. För jag gillar ju julen, jag tycker ju att allt det där som alla andra gör och pysslar med är jättefint. Jag gillar verkligen alla ljus, och jag tycker att julgranskulor på ett fat med tallkvistar kan vara väldigt trevligt.

Det är bara så sanslöst svårt att hitta både tiden och motivationen till allt det där som Tjuvstartarna tycks ha haft oändligt med energi till under flera veckors tid.

Men tillslut så blir jag på sätt och vis lite tvingad att pyssla till det litegrann. Eller kanske inte tvingad, men då jag numera har två anställda så vill jag ju försöka vara en uppskattande chef så jag bjöd hem dom till mig häromkvällen. Dagen innan gick jag länge på Kronhallen och funderade över vad jag skulle bjuda på, och tänkte att lite adventigt måste det ju vara, nu när vi ska ha vår lilla tillställning dagarna före första advent, så jag köpte pepparkakor, polkagrisstänger och varsin chokladkalender till dom. Och när jag kom hem så hände det faktiskt. Adventsljusstakar i två fönster och till och med en adventsstjärna kom upp.

Det blev ju faktiskt riktigt trevligt, även om jag får medge att jag inte har putsat några fönster utan bara ställde dit och hängde upp.

Så tack Ellen och Julia även för att ni fick mig att bli en Julstartare tillslut. Det blir nog inga Instagraminlägg med pynt från min sida, men nu finns det där i alla fall. Välkommen advent – nu kör vi!

Ida Thunberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.