• idag
  2 juni
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.9 mm

Klimatångest och annan ångest

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Många människor känner idag ångest över klimatet och ser en mörk framtid, om vi inte snabbt ändrar vårt sätt att använda jordens resurser.

Nästan varannan svensk oroas över klimatet, visade en opinionsundersökning som gjordes för något år sedan. Greta Thunberg är väl den svensk som allra mest har gett klimatångesten ett ansikte. Vem kunde ana vilket genomslag det skulle få, när hon började sittstrejka utanför riksdagen för att protestera. Hon tyckte att alltför lite gjordes för att motverka de klimatförändringar som anses hänga ihop med vår livsstil i de utvecklade länderna. Man kan verkligen se hur stort genomslag som en enda persons helhjärtade engagemang kan få.

Detta har också visat sig gång på gång genom historien. På 1700-talet var det andra saker som oroade och bekymrade människor. John Wesley var son till en anglikansk präst. Han föddes 1703 i England. Hans mamma gjorde ett stort avtryck i hans liv. Hon var en kraftfull kvinna, som själv undervisade sina många barn, och även lärde dem disciplin. John Wesley utbildade sig till präst i Oxford, och kom under sitt liv att få ett stort inflytande över tillståndet i England. Han är framför allt känd som grundare av metodismen och Metodistkyrkan. Detta namn uppstod när han tillsammans med en grupp andra unga, bland andra hans bror, metodiskt studerade Bibeln. Men man sökte också upp människor som hade det svårt, och hjälpte dem socialt. När han lyssnade till Martin Luthers undervisning utifrån Romarbrevet, att det är tron på Kristus och inte gärningar, som frälser människan, fick det en förvandlande betydelse för hans liv. Den anglikanska kyrkan accepterade dock inte den väckelse som följde, och kyrkorna stängdes för metodismens predikanter. Dessa höll då istället sina ”möten” på torg, vid gruvor och fabriker. Man startade också fackföreningar. Detta blev en uppseendeväckande nyhet som nådde fram till industriarbetarna, men även de välbärgade nåddes av budskapet att livet kunde förändras genom omvändelse. Wesley kallas också: Mannen som räddade England. Han gick, red eller åkte med vagn runt hela England, och hann hålla 40000 predikningar innan han dog 1791 i London. Denna väckelserörelse anses vara en viktig faktor som bidrog till att England inte drogs med i den revolutionsvåg, som startade i Frankrike den 14 juli 1789, och som sedan spreds vidare i Europa.

Birgitta Malmberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.