• idag
  5 juli
  14°
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 juli
  14°
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.1 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Örebro län övar totalförsvar

Nyheter
PUBLICERAD:
Under 2020 ska den första totalförsvarsövningen i Sverige på över 30 år genomföras. I övningen, som heter Totalförsvarsövning 2020, deltar länsstyrelsen, länets kommuner och ett antal andra aktörer.

Totalförsvarsövning 2020 är ett steg i det gemensamma långsiktiga arbetet i Sverige för att utveckla totalförsvaret och stärka landets motståndskraft. Länsstyrelsen leder den civila delen av totalförsvaret i länet och ska under höjd beredskap arbeta för att största möjliga totalförsvarseffekt uppnås i länet.

Övningen ska visa hur långt arbetet har kommit med den återupptagna totalförsvarsplaneringen.

– Den ger oss kunskap och hjälper oss att ringa in utvecklingsområden för det fortsatta arbetet, både för vår egen myndighet och för länet som helhet. Arbetet med totalförsvaret är något vi gör gemensamt och som alla är delaktiga i, från statlig myndighet till privatperson, säger Tiina Johansson, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Örebro län, i ett pressmeddelande.

Deltagandet i övningen är stort. Utöver länsstyrelserna så deltar landets samtliga 290 kommuner, regioner och andra bevakningsansvariga myndigheter. Totalt omfattar övningen 400 aktörer. Att så många myndigheter och kommuner deltar innebär att förmågan att stå emot ett väpnat angrepp stärks i hela landet och inte enbart på vissa platser. Övningens höga deltagarantal ger också bra möjligheter att öva arbetsformer för samverkan under höjd beredskap.

– Övningen ger oss möjlighet att öka vår samlade kunskap kring vad olika aktörer har för ansvar och uppgifter inför och under höjd beredskap. Vi får även möjlighet att testa vår förmåga att prioritera resurser och fördela förnödenheter under krigsfara och krig, berättar Marcus Sjöholm, övningsledare vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Totalförsvaret består av två delar, dels det militära försvaret som är Försvarsmaktens ansvarsområde, dels det civila försvaret där länsstyrelsen är högsta civila regionala totalförsvarsmyndighet.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.