• idag
  8 juli
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Den optimala konflikthanteringen!

Familj
PUBLICERAD:
Nytt år, nya möjligheter och ett oskrivet blad med en ny chans att använda sina samlade erfarenheter till något bättre för sig själv och omgivningen.

Blickar man ut över omvärlden idag så borde det heller inte vara särskilt svårt då förbättringspotentialen är enorm på de flesta områden, inte minst när det gäller konflikthantering. Att vi har meningsmotsättningar på jobbet, med släkten och i parrelationen i olika grad är normalt men inte desto mindre tråkigt att hantera. Det är tyvärr ändå det som är själva tricket, att hantera problemet innan det börjar växa och smittar av sig på allt som motparten säger och gör. Jag skulle därför vilja bidra lite till världsfreden genom att dela med mig av erfarenheter från mitt eget förhållande. Jag skulle nämligen vilja påstå att jag och min fru Marie efter 35 års träning har hittat den optimala lösningen när oenighet uppstår.

Vårt system börjar med att vi klargör vad det egentligen är vi inte är överens om.

Det är väldigt viktigt att börja där, för ofta visar det sig att inte ens det är helt självklart.

Sen vidtar argumentationen, var och en får tala för sin sak utan att bli avbruten och här är det lika viktigt att aktivt lyssna på motparten med ett öppet sinne. Alltså inte bara vänta på att få fortsätta med sin egen argumentation. Slutligen är det av största vikt att särskilja fakta och känslor i ärendet. Annars är det lätt att motparten går omkring med förutfattade meningar och av det kommer sällan något gott. Här följer min upplevelse av en aktuell konflikthantering på hemmaplan, en process som pågått sedan oktober då vi gemensamt skapade en målbild av en semesterresa. (här något förkortad)

Konflikten:

Marie: Jag kan tänka mig Thailand.

Jag: Aldrig, och inte sen heller!

Faktabaserad argumentation:

Jag: När det finns så oändligt många ställen på jorden att upptäcka så vill jag inte flyga i tolv timmar för att komma till ett land där vi redan har varit förut, bara för att sola.

Marie: Men Jag vill till Thailand.

Känslobaserad argumentation:

Jag: Jag är rädd att jag kommer att bli galet rastlös om jag bara ska ligga på en solstol i 14 dagar.

Marie: Det kändes underbart när jag bokade resan.

Vi har därmed hanterat den uppkomna situationen på ett systematiskt och genomtänkt sätt och

det känns alltid lika bra när vi når en lösning som min fru säger att vi är nöjda med.

Med solvarma hälsningar från Koh Lanta och en önskan om en god fortsättning på det nya året.

Leif Helge

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.