Till Minne av Göran Andersson

Familj
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 020116-Ett hjärta på väggen Ungdomenshus i Sundbyberg Foto Fredrik Persson Kod 1081 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
Foto: FREDRIK PERSSON

Göran Andersson, Karlskoga, har avlidit efter några års sjukdom. Han blev 82 år. Hans närmaste är hustrun Berit och barnen Helena och Stefan med familjer.

Så försvann den sista levande länken till kraftgivaren KIS. För industrier med stora produktionsproblem på grund av tillexempel vibrationer har KIS med sina unika egenskaper att undertrycka störningar i svår industrimiljö blivit lösningen.

Göran lärde sig givartekniken av den tidens givargeni John Andersson, som stod för många Bofors-produkter för mätning av kraft och tryck då Sverige efter kriget hade sig självt att lita på. Den unge civilingenjören från Chalmers trivdes som fisken i vattnet på Björkborn. Bofors var unikt, då man tidigt insåg värdet av civila produkter, trots sin världsledande ställning inom militär teknologi som också genererade pengar då man behövde mäta noggrant och kontrollera både processer och produkter. Att man hade såväl kemisk som farmakologisk produktion inom väggarna var naturligtvis ”gefundenes Fressen”. Göran bidrog till den teknologiutveckling som följde och där KIS blev juvelen och synonymt med kvalitet och precision. På 60-talet gick den civila verksamhet där Göran arbetade, riktigt dåligt ekonomiskt sett. Göran fick som många andra fick nya arbetsuppgifter inom försvarsnäringen. Den ”civila elektroniken” blev intressant för koncernledningen igen, då man letade efter ett ”tredje ben”. Efter ett av Bofors mindre lyckat företagsköp med stor givarproduktion i USA, kom Görans givarkunskaper åter till användning. Göran och hans duktiga medarbetare startade upp givarproduktion i Degerfors och ersatta de opålitliga USA-leveranserna. Göran tog också över ansvaret för produktutveckling och givareapplikationer företaget. Det är kanske i positionen som applikations-ingenjören, vi minns KIS-Göran bäst. Han var inte lätt att övertala att resa till fjärran kunder som t.ex. Hoeboeken i Holland, men när han väl varit där, var såväl Göran som kunden idel lycka och alla lovprisade Göran. Självklart var Görans tekniska kunskaper en förutsättning för att lyckas, men Görans mjuka sätt och hans förmåga att lyssna var en stor del av hans framgång.

Nu är alltså den sista länken till den unika givarkonstruktionen borta. Men produktionen fortsätter med samma koncept och personer, eller ättlingar till dem. KIS är fortfarande kungen bland kraftgivare fastän kungen själv inte lever.

Som bekant är det ju alltid en förstående kvinna bakom varje framgångsrik man. Och utan Berit hade det, med all respekt, kanske inte funnits så många bra givare eller så många nöjda kunder. Och att Göran oftast fick övertalas att åka iväg på kunduppdrag, har vi nog med rätta och förståelse tolkat som att trots att kärleken till givarna var stor, så var det nog Berit och barnen Helena och Stefan som gjorde det svårt för Göran att ta sin bruna kabinväska och dra iväg ut i Europa.

Bengt-Åke Sjögren

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.