• idag
  16 juli
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Trygghet i en turbulent tid

Familj
PUBLICERAD:
Det nya året har rivstartat med full kraft.

Det politiska läget i världen är fortsatt turbulent på många platser, och i Mellanöstern fortsätter oron. Det nerskjutna ukrainska passagerarplanet blev en stor chock. Spänningen är hög mellan stormakterna. Dessutom har stora demonstrationer pågått under en längre tid på gatorna i Iran, Irak och Libanon. Befolkningarna protesterar mot diktatur, påbud och korrupta ledarskap. På detta följer också mycket våld. Uppräkningen kunde göras lång.

I Sverige ser vi mord, rån, bedrägerier, våldtäkter och sprängningar i en tidigare aldrig skådad omfattning, åtminstone inte i modern tid. Myndigheterna tycks oftast ligga steget efter, inklusive rättsväsendet.

Ovanpå detta ser vi nu ett stort utbrott av ett nytt coronavirus, som ingen ännu vet hur det kommer att sluta. Valutahandeln reagerar genast med stor oro, vilket påverkar världsekonomin.

Hur påverkar detta oss i vår vardag? Det skapar ångest hos många. Men många stänger också av, och vill inte tänka på det. Man känner att man har nog med sina egna bekymmer. Då är det lättare att stanna i sin egen bubbla. Andra engagerar sig på olika sätt, och vill göra något för att förändra världen till det bättre, som till exempel Greta Thunberg, som engagerar sig för klimatet. Även klimatet upplevs av många som ett stort hot i tillvaron. I Australien brinner det som aldrig tidigare. Där visar många att man vill delta i att släcka bränder, och många donerar pengar till de drabbade.

Mitt i all denna turbulens har vi alla ett behov av att finna hopp och trygghet. Var kan man finna detta? I Bibeln finns många löften om att Gud finns med i alla livets skiftande situationer. I Psalm 91 kan vi läsa: "I HERREN har jag min tillflykt och min borg, min Gud som jag förtröstar på. Hans trofasthet är sköld och skärm." Psalm 94: "När jag hade mycket bekymmer i mitt hjärta, då gladde din tröst min själ." Psalm 96 "Han skall döma världen med rättfärdighet och folken med sin trofasthet."

Är inte detta ren verklighetsflykt, frågar många. Nej, den tryggheten bär, oberoende av var på jorden man befinner sig. Med den vissheten följer också ett ansvar. Att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Att stå upp för det som är sant och rätt. Att ta ansvar för skapelsen.

Birgitta Malmberg

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.