• idag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi är värda att få svar

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Varje lördag står representanter för den styrande Alliansen på torget och pratar med medborgarna. Lyssnar på kritik och tar emot förslag. Detta har de gjort sedan valrörelsen 2018, och det är med rätta något de är stolta över.

Men i förra veckan började jag tvivla på att de menar allvar med att kommunikation med medborgarna är viktig.

Michael Johansson bor några hundra meter från Karlbergsskolan men vågar trots detta inte låta yngsta dottern gå själv till skolan eftersom han anser att trafiksituationen försämrats avsevärt. Han har påpekat detta för kommunen, men upplever inte att han fått någon resons.

För mig blir projektledarens svar på den kritiken som Moment 22.

Hör här: ”Vi vill alltid utvärdera de förändringar vi genomför, för att se resultatet av dem, och i de fall den inte föranleder någon ytterligare åtgärd så brukar vi inte återkoppla då vi anser ärendet avklarat.”

”Krävs det ytterligare åtgärder så anser vi den efterföljande insatsen vara svaret.”

Hur jag än vänder och vrider på detta kan jag inte landa i någon annan slutsats än att det inte blir några återkopplingar till de Karlskogabor som hör av sig till kommunen med sina synpunkter på trafiksituationen.

Kommunens kommunikationschef upplyser mig om att alla får en återkoppling direkt när man anmäler. Då får man reda på hur ärendet kommer att hanteras. Hon ”ser det som en brist” att man har svårt att hinna med en andra återkoppling med besked om vad bedömningen blev. Men kommunen ska titta närmare på en lösning av detta problem.

Det tycker jag verkar vara en bra idé, för i nuläget verkar styrande politiker säga och göra en sak, men sedan inte ha en organisation som kan leva upp till de förväntningar som skapas.

Jag tycker att det är ett rimligt krav att ställa att om jag påpekar att min yngsta dotter inte kan gå själv till skolan och undrar vad kommunen har tänkt att göra åt den farliga trafiksituationen ska jag få ett svar.

Detta är till 100 procent kommunens ansvar, och då bör de också kunna ge klara besked om vad som händer och varför.

Till exempel att man tar bort övergångsställen eftersom det inte är en trafiksäkerhetsåtgärd (!) utan en framkomlighetsåtgärd (!!)

Var det någon som ens visste att det fanns en nationell strategi om att ta bort övergångsställen? Hur många av er visste att övergångsställen inte längre anses som en åtgärd för att öka trafiksäkerheten?

Dessutom kan jag spontant tycka att citatet ”I princip varje dag får vi in ärenden som handlar om att ´det går för fort på min gata´” borde stämma till eftertanke om hur trafiksituationen ser ut i Karlskoga.

Men framför allt tycker jag att budskapet från kommunen – både politiker och tjänstemän – ska vara rakt och entydigt. Så jag frågar: bryr ni er om vad vi tycker, föreslår och undrar över, eller inte?

Catarina Lindström

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlskoga Tidnings politiska linje.