• idag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inte så smarta som de trodde

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Att försöka ta billiga poänger i politiken är – och har alltid varit – en stor frestelse. Ibland är den till och med för stor.

Sett utifrån är historien om flytten av mark- och planeringsavdelningen ett exempel på hur både majoritet och opposition trott sig vara lite smartare än de faktiskt är.

Det var i december som det moderate kommunalrådet Tony Ring stod i talarstolen i fullmäktige och försökte övertyga alla om att det var livsviktigt för näringslivet att denna flytt klubbades igenom nu. Intrycket han gav var att detta enbart var en del av det nya styrets strategi för att förbättra för näringslivet; inte att det var en nödvändighet för att Karlskoga inte ska förlora beslutanderätten över var, när och hur det ska byggas. Närheten som ska ge både privatpersoner och företag som vill flytta hit snabba och raka besked går i så fall förlorad.

Detta nämnde inte Tony Ring med ett ord. Själv tycker han att han var ”mycket tydlig”. Jag satt på åhörarbänken och kan hålla med om att han var väldigt tydlig med att det var viktigt, men trots att oppositionen gick för en återremiss valde han att inte vara tydlig med varför det var viktigt.

Det slutade med att ärendet skickades tillbaka för ytterligare utredning.

När det kom tillbaka till kommunstyrelsen utan några ändringar och oppositionen valde att inte delta i beslutet, blev Tony Ring upprörd och i tisdagens tidning tyckte han att agerandet var ”kvalificerat trams” eftersom ”det blir ingen skillnad i sak”.

När han säger detta är det andra gången han uttalar sig i frågan utan att nämna själva kärnan i problematiken: han är fortfarande lika medveten om att ifall han inte får igenom flytten på fullmäktige i februari riskerar Karlskoga kommun att förlora sitt tillstånd att bedriva kommunal lantmäteriverksamhet.

”Skillnaden i sak” kan bli både att kommunen förlorar sin makt och att anställda förlorar sina jobb.

Oppositionen spelade dock också högt. Att ingen skulle ha reagerat på detta ärende som fanns med redan på det gamla styrets tid är mer än osannolikt.

Socialdemokraten Liselott Eriksson var ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och i tidningen tillstår hon att ”Vi hade en diskussion om det här i många år”. Alltså visste hon att detta var känsligt – hur svårt hade det varit att ställa en fråga om tidsfrist på fullmäktige? Hon hade till och med kunnat ge majoriteten en känga för att de inte lämnar kompletta handlingar till fullmäktigeledamöterna.

Dessutom säger hon att ”det är svårt att svara på” när hon får frågan om oppositionen hade röstat annorlunda om de hade varit medvetna om tidsfristen. De facto innebär detta att de kan ha varit beredda att avstå från kommunal bestämmanderätt och riskera arbetstillfällen bara för att markera mot majoriteten.

Försöken att ta billiga poäng har resulterat i att man på nästa fullmäktigesammanträde får fatta ett beslut i tidsnöd – med insikten att alla vet att den ena sidan låtit bli att delge information för att framstå i bättre dager och att den andra sidan tvekar om huruvida principen eller kommunanställdas arbeten är viktigast.

Så kan det gå när man försöker vara smartare än man är.

Catarina Lindström

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlskoga Tidnings politiska linje.