• idag
  16 juli
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Människors möte

Familj
PUBLICERAD:
För några år sedan hade vi i Karlskoga kyrka besök av imamen Awad Olwan.

Han berättade att en muslim ska hålla sig till fem ”pelare”: Trosbekännelse, bön, allmosor, fasta och pilgrimsliv. Visst känner vi igen dem, även inom kristendomen?

Han sa: ”Om Gud är en, är han inte då gemensam för alla människor?” En gud har skapat människan. Om du vill hitta tron får du kämpa och vänja dig vid att acceptera andra människor. Skapa dialog!”

Desmond Tutu har i boken ”God is not a Christian” – Gud är inte kristen – skrivit:

”Om Gud är en, som vi tror, då är han den ende guden för alla människor… Gud förblir Gud även om han har tillbedjare eller inte … Gud behöver inte försvaras … Guds ande existerade långt innan det fanns kristna … Gud är helt klart inte kristen. Han bryr sig om alla människor.” (min översättning)

Jag tänker: Gud är en, han har skapade människan, inte olika religioner. Jesus var inte kristen, han var jude.

Vi människor med olika ursprung och religion behöver mötas i dialog med varandra. Vi kan ju samtala om det som vi alla har gemensamt. Det, att vi är människor. Låt oss tänka och föra samtal ”innanför ytan.” Då ska vi finna att vi har så mycket gemensamt, oavsett vilken religion vi har.

”Vi föddes för att manifestera Guds härlighet som är inom var och en av oss. När vi låter vårt ljus lysa för andra människor ger vi dem tillåtelse att göra detsamma. Det är bara rädslan som hindrar oss.” Dessa ord sade Nelson Mandela i sitt installationstal som president i Sydafrika 1994.

Marcus J. Borg skriver i sin bok ”Kristendomens hjärta”: ”Utifrån mitt perspektiv … är jag övertygad om att Gud, det heliga, ’den som är större’, är känd inom alla de stora religiösa traditionerna. Faktum är att om jag såg mig vara tvungen att tro på kristendomen som den enda vägen, skulle jag inte kunna vara kristen. De många likheterna mellan kristna och andra religiösa traditioner utgör i mina ögon inget hot, utan ökar snarare kristendomens trovärdighet … Religionernas likheter, som jag ser det, är något att glädjas åt och förundras över – inte låta oss skrämmas av.”

Så låt oss mötas. I dialog.

Karin Björzén

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.