Startskott för ändrat klimattänk

Miljö
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Klimatfika på Märtas konditori för planering av Klimatvår i Degerfors 2020.
Foto: Love Tallmyren
Nu har det inledande mötet till ett kommande klimatarrangemang i Degerfors hållits. På mötet deltog ett flertal aktörer och en diskussion mellan dessa fördes med representanter från arrangörerna i spetsen.

Klimatvår 2020 i Degerfors - kallas det, ett arrangemang vars syfte är att ändra kommunens syn på klimat- och miljöfrågor. Evenemanget arrangeras huvudsakligen av Degerfors Klimatnätverk, Naturskyddsföreningen i Degerfors samt Folkuniversitetet Örebro och väntas pågå under våren med uppstart i slutet av mars.

Från Klimatnätverket Johanna Ghattas och från folkuniversitetet Annika Ivehult på klimatfikat.
Foto: Love Tallmyren

– Syftet med det första mötet är att påbörja en diskussion om hur vi hanterar klimatfrågor i kommunen. Vi har bjudit in många företag och viktiga aktörer men alla som vill är välkomna att delta och ge synpunkter men samtidigt inspireras, berättar Johanna Ghattas, samordnare för Degerfors Klimatnätverk.

Förändra tankesätt

Arrangemanget, med uppstart i slutet av mars, syftar på att skapa ett heltäckande engagemang i kommunen, där vikten av att agera nu understryks. Just nu är man i planeringsfasen men Klimatvåren kommer troligen bjuda på föreläsningar, konserter och klädbytardagar med ett fokus på miljöfrågor.

– Vi ser gärna att företag och kommun samarbetar för att upplysa befolkningen om klimatläget både lokalt och på större skala, för att kunna ändra sättet vi tänker och agerar på. Det kommer i slutändan att gynna oss alla samtidigt som det för oss närmare, fortsätter Ghattas.

Kluven debatt

På mötet deltog bland annat mjölkbönder och Degerfors Trädgårdsförening, liksom kommunanställda och privatpersoner. En fråga som snabbt blev ganska central var om närodlad mat, där vissa var mer pessimistiska än andra.

– Produkter som mjölk och kött har en lång process att gå igenom före man kan distribuera varorna till kunder. Det var skillnad förr men nu finns det hårda krav, menar Christer Carlén, LRF Nysund.

En annan bonde som deltog i mötet håller med Carlén men hävdade att varor som grönsaker och jordgubbar skulle vara lättare att distribuera inom de lokala kretsarna.

– För gemene man som bor i lägenhet är det svårt att odla på egen hand, men ett problem idag är ju att vi bygger lyxvillor på åkermarkerna istället, inflikar Johnny Karlsson, arbetsmarknadsenheten.

Mötet får igång en bra diskussion, Ghattas förmedlar det kortsiktiga målet med Klimatvår, att med hjälp av kommunen och företagen minimera utsläppen samt ändra kommunens tankesätt så att alla beslut som tas ska bidra till en biologisk mångfald.

Diskussioner inför kommande klimatarrangemang.
Foto: Love Tallmyren
Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.