• idag
  18 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -0°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att älska ett piggsvin är sannerligen inte lätt

Familj
PUBLICERAD:
Piggsvinet är i allmänhet inte särskilt omtyckt.

Vi kan bara se till filmer och sagor. Det finns nästan något att hitta om alla djur, hundar, katter hästar, åsnor… Vi har björnen Baloo, delfinen Flipper, späckhuggaren rädda Willy, grisen Babe, Bo ko, ekorrarna Piff och Puff och till och med en skunk kan vi hitta i sagan om Bamse och hans vänner. Men inget piggsvin, jag kan inte komma på ett enda känt piggsvin. Och inte heller har jag hört talas om något barn som har ett piggsvin som husdjur eller ens gosedjur.

Piggsvinet har generellt sätt två metoder att hantera relationer: reträtt och anfall. Endera gömmer de sig bakom ett träd endera spänner de ut taggarna. De är i allmänhet enstöringar. De flesta djur lever i nån form av flock, vargflock, renhjord, fiskstim och så vidare även vi människor är ju som bekant flockdjur. Piggsvinet å sin sida är som Ferdinand under sin korkek. Det trivs bäst på egen hand. Men de vill inte alltid gå ensamma. Mot slutet av hösten tänker unga piggsvin på kärlek… Men kärlek kan te sig aningen riskabelt för ett piggsvin. Honorna låter sig inte bjudas på middag eller teater mer än en gång per år, den nöjesavenyn är inte öppen särskilt länge så att säga. Och ni förstår ju att en piggsvinshona som säger NEJ till sin friare gör det på ett mycket mer respektingivande sätt än någon annan i djurriket.

Piggsvinet har sisådär 30 000 taggar på ryggen och varje tagg kan köras in i en fiendes kropp och av fiendens kroppsvärme förstoras taggens små hullingar som gör att taggen fäster bättre. Såren som bildas kan bli infekterade och ja faktiskt även med dödlig utgång om taggen skulle sättas i ett av de livsviktiga organen.

Om de är rädda och retade är det farligt att närma sig de små liven. Häri ligger piggsvinets dilemma: Hur kommer jag nära utan att bli sårad?

Det är vårt dilemma också: vi bär alla runt på en egen liten arsenal. Våra taggar har namn som avvisande, fördömande, bitterhet, arrogans, själviskhet, avund, förakt. Somliga gömmer dem bättre än andra men kommer vi tillräckligt nära upptäcker vi dem. De gömmer sig under skinnet på våra fiender, de kan såra, infektera eller i värsta fall döda. Även vi människor har två metoder att hantera relationer: flykt eller anfall. Ofta överlever vi genom en kombination av dem båda. Och precis som piggsvinet vill vi komma nära. Vi flankerar med vänner, grannar och bekanta, vi gifter oss, skaffar barn, går med i religiösa eller andliga sammanslutningar, blir aktiva i den lokala politiken… Vi försöker komma på hur vi ska komma nära utan att bli sårade. Vi undrar om det finns ett mjukare mindre hullingförsett djur någonstans – en mink, kanske, eller en utter?

Och vi kan naturligtvis tänka på ett antal ovanligt vassa piggsvin i våra liv. Men det är inte bara det som är problemet. Utan jag är någons piggsvin. Det är du också.

Manne Åsehäll

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.