• måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Den stora skammen

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten tycker att det är skamligt hur Karlskoga lasarett behandlas.
Foto: Anders Hestad
Region Örebro län har behandlat Karlskoga och Degerfors samt hela östra Värmland på ett horribelt kränkande sätt.

Det finns många anledningar till det starka påståendet ovan:

1: När det gäller förlossningen så har en riskbedömning gjorts som säger att det är farligt att föda barn på Karlskoga Lasarett trots att det aldrig har hänt något med dödlig utgång någonsin i modern tid. Det är alltså mindre farligt att föda barn i en bil än att föda på Karlskoga Lasarett detta är en horribel bedömning. Inte heller IVO har hittat något som gör att Karlskoga förlossning måste stänga.

Jag arbetar med att göra riskbedömningar gällande arbetsmiljön företrädesvis i industrin. Där använder man en riskbedömningsmall som bland annat innehåller olycksfall som leder till dödsfall. I stort sett i alla industrier finns risk för dödsfall men i dom flesta fall för detta är osannolikt (det har aldrig hänt). Vad blir konsekvensen? Jo att förebygga det osannolika med diverse åtgärder utbildning etc. Skulle samma bedömning ha gjort som bedömningen gällande Karlskoga förlossning så skulle 90% av all industri i Region Örebro tvingats stänga.

Det finns ett antal andra lasarett i Sverige som har ungefär samma förutsättningar som Karlskoga Lasarett och där har dom kvar sitt BB genom vilja och samarbete. I Region Örebro län har man löst detta genom att använda diktatormetoden som började tillämpas samma dag som länsklinikerna kom till, och BB på Karlskoga Lasarett finns inte kvar. Trots att politiker har lovat att skyndsamt öppna Karlskoga Lasarett förlossning.

2: Region Örebro är väldigt noga med sin miljöpolicy men den gäller inte alltid. När allt fler undersökningar operationer skall göra på USÖ så måste folk använda bil och buss för att ta sig till USÖ. Jag har till exempel åkt cirka 110 mil fram och tillbaka från Karlskoga till Örebro med egen bil. Jag kan inte åka kollektivt då detta tar alldeles för lång tid om man jobbar. Jag har även tvingats tagit ledigt sammanlagt sex dagar för återbesök till läkare och terapeuter. Hade den enkla dagkirurgiska handoperationen kunnat ske i Karlskoga så hade jag behövt åka cirka 10 mil samt ta 1,5 dagar ledigt. Detta är varken bra för miljön eller människor.

3: Jag har varit med min far på gråstarrsoperation på USÖ och det var bland det värre jag har sett. Det var överfullt i väntrum samt i rummet där folk satt omklädda för operation. Tippningsvis var det ca 20 -30% Karlskogabor eller från övrig öst Värmland där. Denna typ av operation kan utföras på Karlskoga Lasarett och borde även göras nu för att slippa resor och överbefolkning på USÖ.

4: Likadant med mammografi som har gjort på Karlskoga Lasarett förut och borde göras nu också.

Åtgärder:

1: Upphör omedelbart med länskliniker.

2: Tillsätt en sjukhusdirektör på varje sjukhus som har det yttersta ansvaret lokalt.

3: Öppna omedelbart Karlskoga förlossning det räcker med lika kompetens som motsvarande BB har i Sverige.

4: Avskeda omedelbart alla tjänstemän som inte anser sig kunna följa politiska majoritets beslut.

5: Se till att alla lasarett i Region Örebro kan utföra normal vård som inte kräver specialkompetens det vill säga den vård och omsorg som fanns innan länsklinikerna kom till. Detta skulle spara tusentals landsvägsmil per år samt en otrolig massa tid för vanligt folk.

Arg och frustrerad Karlskogabo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.