• idag
  2 juli
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett helhjärtat liv

Familj
PUBLICERAD:
Vi är nog många som någon gång i livet tagit på oss en uppgift, som vi egentligen inte ville ha.

Det glömmer vi gärna, för det är ju inget man är stolt över. Det brukar inte kännas bra – det vill gärna bli lite halvhjärtat. Eller också känner man sig bara utnyttjad, för att man var för snäll. Men det finns förstås undantag. Om någon verkligen behöver min hjälp och jag är närmast till hands, hur gör jag då? Då blir det på ett annat sätt och det känns bra efteråt. Att hjälpa varandra mår vi bra av.

På teve har det gått en serie ”Rapport från 2050” som handlar om hur vår livsstil kan tänkas se ut om trettio år. Visst är det till stor del gissningar, men många experter har tillfrågats om vad de tror. Där talas det om hur arbetslivet skulle kunna förändras, i takt med teknikens utveckling och klimatförändringarna. Det som vi idag kallar volontärarbete skulle bli mycket vanligare. Vi skulle alltså jobba gratis en del av tiden, för allas bästa. Svårt för en del att tänka sig, men det sker redan i stor utsträckning i idrottsklubbar, kyrkor och föreningsliv. Där finns det redan många som arbetar helhjärtat och med stor glädje.

I medierna talas det annars ofta om motsatsen, en egotrippad generation, som tänker mest på sig själv. Nu är det nog inte bara en generation utan flera, och det genomsyrar stora delar av samhället. Det har utvecklats en ny människa, ego sapiens. Samhället har gått mot att bli allt mer individfixerat med fler och fler som inte bryr sig om andra.

Vid stora kriser däremot har det visat sig att det händer något med oss. Människor, som inte känner varandra, samarbetar och hjälper andra. Från tsunamin i Thailand och Indonesien 2004 kom de mest fantastiska berättelser om barn och vuxna, som gjorde allt för att rädda och hjälpa andra. En man sa bland annat, att om någon har två skjortor så ger han dom till dig. Det sa han med tårar i ögonen för det var hans egen upplevelse. Det påminner om Jesu ord i bergspredikan: ”Om någon vill processa mot dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också” – svårsmält och långt ifrån ego.

I serien ”Rapport från 2050” kunde man ana att det kan ske en förskjutning i våra värderingar i klimatkrisens spår. Status och ägodelar värderas mindre och tyngdpunkten ligger mer på mjuka värden, såsom kärlek, medkänsla, omtanke och vänskap. Det händer att kriser för med sig något gott. Det får vi hoppas på!

Anita Bohl

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.